Nyitókép forrása: tasrtv

 

Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter szerint Szlovákia el fogja fogadni azoknak a külföldieknek a védettségi igazolványát is, akiket Szputnyik V-vel oltottak be. Az orosz vakcinát eddig még nem regisztrálta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) sem a Egészségügyi Világszervezet (WHO), németországi sajtóhírek szerint az EMA leghamarabb ősszel engedélyezi a vakcina használatát. Korčok szerint az orosz gyártó egyik szervezetnél sem kérvényezte az oltóanyag regisztrálását.

 

„Feltételezem, hogy elfogadjuk a Szputnyik V oltással szerzett védettséget is, tekintve, hogy a vakcinát nálunk is engedélyezték, Magyarországon pedig aktívan használják”

 

fogalmazott a külügyminiszter.

 

Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár elmondása szerint Magyarországot már értesítették arról, hogy elismerik az orosz és kínai vakcina által szerzett védettséget, hozzátette ugyanakkor, hogy Ausztria továbbra sem ismeri el a Szputnyik V-t, de a Sinopharmot igen (ez utóbbi a WHO már regisztrálta).

 hirdetes_810x300  

 

„A magyar nemzeti oltási igazolványt el fogjuk fogadni, ahogy az általuk használt kínai vakcinát is”

 

emelte ki. Hozzátette, hogy jelenleg az okoz némi fennakadást, hogy a magyar oltási igazolás nem tartalmazza az oltás megszerzésének időpontját. A szlovák szabályok különböző „átmeneti időt” szabnak meg az első adag (négy hét) és a második adag (két hét) beadását követően, ezt az adatot egyelőre hiányolják a magyar okmányról.

 

Klus szerint a hét folyamán megoldás születhet.

 

Szlovákia Pozsony és Zsolna megyében hétfőtől kezdte meg az oltást az orosz vakcinával, fokozatosan újabb oltópontokat nyitnak a Szputnyik V-re más megyékben is. Az Egészségügyi Minisztérium egyelőre csak a 18-60 év közöttieknek tette elérhetővé az orosz vakcinát.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.