Nyitókép forrása: shmu.sk

 

Az idei május szokatlanul hideg volt, ráadásul rengeteg eső esett, és csak nagyon nehezen és lassan robbant be a mindenki által várt nyár. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet közzétette a múlt hónapról szóló klímajelentést, ami tele van a sokéves átlagot meghaladó értékkel. Történetesen, az 1981-től vett három évtized májusaihoz képest a normálistól jócskán hidegebb volt, Nyugat Szlovákiában egyenesen „rendkívüli mértékű” a hűvös időjárás. És azokat sem csalta meg a megérzése, akik szerint májusban még egy klímaváltozás nélküli világban is túl sok eső esett.

 

A májusi átlaghőmérséklet 2-2,5 egyes helyeken 3 fokhoz közeli értékkel volt hidegebb a több évtizedes trendtől, ami soknak számít. Ezt csak a legészakibb járások úszták meg, igaz, ott sem volt melegebb a szokásosnál, de legalább a sokéves átlagot elérték. Keleten 1,6-1,9 fokkal volt hidegebb a szokásosnál.

 

A legmagasabb havi átlagot a nagytárkányi (Tőketerebesi járás) meteorológiai állomás mérte, ez így mindössze 14,5 fokot jelentett. Ógyallán az átlag 14,2 fok volt, északon pedig 8-9 fok körüli átlagokat rögzítettek.

 

 hirdetes_810x300  

A kitartó és túlzottan is hűvös időjárást a folyamatosan érkező hidegfrontok okozták, amelyeket csak átmenetileg szakított meg néhány napnyi enyhülés, május elején, majd május közepén, amikor az év első tropikus napját élhettük át, 30 fok feletti nappali csúcsot mértek Holicson, Királyfán és Muzslán.

 

Bár a néhány napig tartó felmelegedés során több hőrekordot is megostromolt a nappali csúcshőmérséklet (például Holicson), mindenkori rekord végül a valaha mért legalacsonyabb májusi, nappali hőmérséklet kapcsán született: Pöstyénben a meteorológiai állomás mindössze 18,2 fokot mértek május 11-én – az év ezen napján 2000-ben állított fel rekordot Pozsony.

 

A legdurvább negatív rekord végül május 26-án született, mikor Ógyallán legalább 1901 óta nem látott hideget mértek, mindössze 3,7 fokot. Északon a hegyekben további mínuszok dőltek meg, Polomka községben például -5,3 fokot mértek május elején, fent a hegycsúcsok között pedig -12,5 fokig is süllyedt a hőmérséklet.

 

Mindennek tetejébe az ország szinte egész területén átlagon felüli csapadékot mértek. Májusi eső aranyat ér, de ilyen hideg mellett különösen nyomasztó volt az időjárás. Nyugat-Szlovákiában a havi átlag 80 és 120 fok között mozgott, Közép-Szlovákiában 120-150 mm között, keleten pedig 60-90 mm között (Kassán 101 mm-t mértek).

 


Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.