Nyitókép forrása:  TASR/Michal Svítok

 

Az év első két-három hónapjában a koronavírus-járvány hulláma miatt rekordmagasságokba emelkedett a halálozások száma. Az április hónapban azonban már a demográfiai adatokban is megmutatkozik a járvány enyhülésének hatása: hét hónapja nem nem volt olyan alacsony a halálozások száma, mint áprilisban – derül ki a Szlovák Statisztikai Hivatal aktuális számaiból.

 

Az országos túlhalálozás az év negyedik hónapjában 22 százalékosra csökkent a korábbi 50 százalékosról. Míg januárban 9000 felett járt a halálozás, márciusban pedig közel 7500 elhunytat számláltak (összesen, nem csak a járvány kapcsán), azonban ez a mutató áprilisban 5264-re csökkent. A sokéves átlaghoz képest még ez is közel 1000 fővel magasabb, de messze nem annyira kiugró érték, mint például a márciusi 2600 fős túlhalálozás. Sőt, Pozsony megyében a sokéves átlag szintjére normalizálódott a halálozások száma.

 

A túlhalálozás tavaly júliusban mutatta meg magát először, a csúcsát januárban érte el, de azóta meredek csökkenésbe kezdett. Az áprilisi adatnál jobbat tavaly szeptember óta nem láthattunk.

 

 hirdetes_810x300  
Forrás: statistics.sk

 

Már nem a koronavírus a halál leggyakoribb oka

 

További változás, hogy áprilisban az összesített adatok szerint már nem a koronavírus volt a halál leggyakoribb oka. Az élre visszakerültek a szív- és érrendszeri betegségek, amelyek a járvány előtt is vezették a listát. Áprilisban mintegy 2000 emberéletet követeltek, ami az összes haláleset 38 százaléka. A koronavírus a második helyre szorult vissza, 1300 emberéletet követelt, ami az összes haláleset 24 százaléka. A harmadik helyen a daganatos betegségek állnak (19 százalék), majd a nem koronavírussal összefüggésbe hozott légzőszervi betegségek (6 százalék).

 

Összehasonlításképp, az év első három hónapjában 100 halálesetből 37-40-et a koronavírus számlájára írtak, áprilisban ez 24-re csökkent .

 

Forrás: statistics.sk

 

Ami a regionális számokat illeti, országos átlag alatti volt a koronavírus okozta halálesetek aránya Pozsony, Kassa és Nyitra megyékben. Nagyszombat megyében nagyjából országos átlagon maradt az érték, Besztercebánya, Eperjes, Zsolna és Trencsén megyében azonban továbbra is nagyobbak a számok.

 

Áprilisban a koronavírus a fiatalabb nyugdíjas korosztályok közül szedte leginkább áldozatait, 65 és 74 év között (31 százalék), az elhunytak 45 százaléka 74 évnél idősebb korosztályok tagja volt. A járvány áldozatainak közel háromnegyede a nyugdíjas korosztályokból került ki. A járványban elhunytak 24 százaléka volt produktív korú (16-64 év közötti).

 

Forrás: statistics.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.