Nyitókép: teraz.sk

 

A kormány szerdai ülésén megszavazta az Elsősegély összekapcsolását a Covid-automatával. Így minden igénylő és jogosult előre tudhatja, milyen támogatásra lesz jogosult az adott Covid-helyzettől függően.

 

A jelenlegi járványügyi helyzet alapján júliustól áttérünk a 3B intézkedés nélküli Elsősegélyre, jelentette ki Milan Kraniak (Sme rodina) szociálisügyi miniszter.

 

Mint elmondta, június 7-hez eddig 1,736 milliárd euró került kifizetésre az Elsősegély kereteink belül. A Covid-automatára való rákötés tervezhető környezetet teremt egészen addig, amíg be nem indul az ún. állandó kurzarbeit, mely várhatóan 2022. Január 1-vel lép életbe.

 hirdetes_810x300  

 

Ami a pénzek folyósítását illeti, a Fekete és bordó besorolású járásokban ugyanannyi támogatásra számíthatunk, mint eddig. Azaz, az Elsősegély plusz plusz. Ha piros vagy rózsaszín az egész ország, akkor az Elsősegély mínusz 3B intézkedés lesz érvényben. Ha pedig országosan tovább javul a helyzet, visszatérnek a tavasszal folyósított támogatási formához.

Ha nincs kihirdetve országos Covid-automata, és az ország sem az első, sem a negyedik fokozatú besorolásba sem tartozik, ugyanakkor érvényes még a Covid-automata, a támogatást akkor is folyósítják.

 

„Tehát legalább egy járásnak szerepelnie kell az 1-4 járványügyi besorolás valamelyikében. Ekkor igényelhető az Elsősegély. Kikapcsolni csak akkor kapcsolják, ha egyetlen járás sem szerepel az 1-4 besorolás egyikében sem,

 

egészítette ki Boris Ažaltovič államtitkár.

 

Nulla fázis, azaz kedvező járványügyi helyzet esetén a támogatás folyósítását megszüntetik. Erre akkor kerül sor Krajniak szerint, ha egyetlen járás sincs 1-4 besorolásban, és legalább 40 járás van a zöld színben, azaz monitorozás alatt

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!