Nyitókép: Jozef Jakubčo/SME

 

A Legfelsőbb Bíróság kedden úgy döntött, megsemmisíti a Specializált Büntetőbíróság azon ítéletét, amely Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát felmentette a Kuciak-gyilkosság ügyében. Mindez azt jelenti, hogy az ügy visszakerül a Specializált Büntetőbíróságra.

 

A Legfelsőbb Bíróság egyúttal jogerősen 25 év szabadságvesztésre ítélte Szabó Tamást A bíróság szerint Szabó bűnös Peter Molnár meggyilkolásában. A Kuciak-gyilkosság ügyének újratárgyalása nemcsak Marian Kočnerre és Alena Zsuzsovára vonatkozik, de Szabó Tamásra is. 

 

 hirdetes_810x300  

A Legfelsőbb Bíróság mai ülésén tárgyalta a Kuciak–Kušnírová-ügyben benyújtott fellebbezéseket.

 

Tavaly szeptemberben Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát a bíróság nem találta bűnösnek Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásában. A Specializált Büntetőbíróság szenátusa a három vádlott közül egyedül Szabó Tamást ítélte el 25 év letöltendő szabadságvesztésre, az ítélet azonban nem jogerős.

 

A gyilkosság megszervezésében és végrehajtásában részt vevő Miroslav Marček és Andruskó Zoltán ügyét külön tárgyalta a bíróság. Andruskó vádalku kötött, így 15 évet kapott, Marčeket 25 évre ítélték.

 

Fotó: Tomáš Szabó (TASR)

 

Az ügyész a korábbi ítélet megszüntetését kérte a Legfelsőbb Bíróságtól

 

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze azt indítványozta, hogy a Legfelsőbb Bíróság semmisítse meg a Speciális Büntetőbíróság Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében hozott ítéletét.

 

Azt kérte, hogy az ügyet utalják vissza a Speciális Büntetőbírósághoz, és egy másik szenátus tárgyalja újra – közölte a keddi tárgyaláson Peter Paluda, a Legfelsőbb Bíróság szenátusának elnöke.

 

Az ügyész aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az eredeti szenátus esetleg nem veszi figyelembe a bizonyítékok egy részét, és ismét külön, egymástól függetlenül vizsgálja az egyes tényeket.

 

Fotó: Marian Kočner (TASR)

 

A fellebbezésben az ügyész arra is rámutatott, hogy a Speciális Büntetőbíróság Marian Kočner vádlott indítékait külön, a többi vádlottal való kapcsolat vizsgálata nélkül elemezte. Az ügyész szerint ha a bíróság teljes egészében, Alena Zsuzsovát is beleértve vizsgálta volna az ügyet, nem lenne kétsége a vádlott bűnössége felől.

 

Az ügyész gyanúja szerint a bíróság azért döntött úgy, hogy Marian Kočner és Alena Zsuszová nem bűnös, mert meg akarta mutatni, hogy nem enged a média nyomásának.

 

Kuciak szülei szerint kétség sincs afelől, hogy ki gyilkoltatta meg a fiukat

 

Közvetett bizonyítékok támasztják alá, hogy Marian Kočner rendelte meg Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolását – így nyilatkoztak az újságíró szülei a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) határozata kapcsán, amely felmentette a vád alól Marian Kočnert és Alena Zsuzsovát.

 

Fotó: TASR

 

Az újságíró szüleinek meggyőződésük, hogy Kuciak tevékenysége miatt Marian Kočner veszélyben érezte magát.

 

Teraz.sk/Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.