Nyitókép forrása:  sme.sk

 

A kulcsszereplőket is érintő, földrengésszerű változásokon megy keresztül a Penta Investments befektetőcsoport. Az egyik legfigyelemreméltóbb történés, hogy Jaroslav Haščák, a Penta volt társtulajdonosa, akit korábban a NAKA is letartóztatott korrupció vádjával, vagyona nagy részét feleségére íratja, és teljesen a háttérbe húzódik – derül ki a DennikStandard.sk cikkéből.

 

A Penta belső tulajdonosi struktúrája is jelentős átalakulás elé néz. Haščák ugyanis feleségére ruházta át a Penta Investments Group Limitedben birtokolt tulajdonrészét is, ami a Penta befektetőcsoport gerincét adja.

 

A cseh Hospodářske Noviny közlése szerint 44 százalékos tulajdonrész kerül a párjához, a tranzakció lezárultával az egykor Szlovákia legbefolyásosabb üzletembereként kezelt Haščák teljesen a háttérbe vonul. Maga a folyamat azonban nem egy csapásra megy végbe, több hónap eltelhet a lezárultáig.

 

 hirdetes_810x300  
Gyanús időzítés

 

A Penta a nyilatkozatában azt állítja, hogy a vagyonátírás oka, hogy esetleges halála után Haščák családjánál maradjon a tulajdonrész – hasonlóan, ahogy a nemrég helikopterbalesetben elhunyt Peter Kellner cseh üzletember esetében történik. Ugyanakkor a Dennik E felvetette azt az egyébként teljesen életszerű magyarázatot is, hogy Haščák így akarja elkerülni, hogy vagyonát a nyomozás során vagy után a hatóságok lefoglalják. Természetesen ez utóbbi verziót a befektetőcsoport kizártnak tartja.

 

Azzal érvelnek, hogy a Haščák elleni vádemelések nem vagyoni jellegű bűncselekményekről szólnak, és nem is arról, hogy milyen módon jutott hozzá vagyonához. Így a hatóságok jelen pillanatban nem is foglalhatnák le a kérdéses vagyonrészeket.

 

Jaroslav Haščák ugyanakkor Szlovákia második leggazdagabb embere a HB Reavis tulajdonló Ivan Chrenko után. A Forbes magazin becslése szerint pénzben kifejezett vagyona 1,07 milliárd euróra tehető.

 

Az alapítók közül csak egy marad a csoprotban

 

Haščák a Kuciak-gyilkosság után elindult, több szálon futó nyomozások után került előzetes letartóztatásba a Gorilla-felvételek kapcsán, korrupció vádjával (a 2000-es évek politikai elitjének viselt dolgairól szóló, leleplező felvétel egyik főszereplője épp Haščák). Harminc napot töltött rács mögött, majd szabadlábra helyezték. Ezt követően lemondott minden ügyvezetői posztjáról minden érdekeltségében.

 

A gyanú szerint Haščák fiktív megbízásokról szóló szerződéseket kötött Ľubomír Apráš volt SIS-ügynökkel és annak feleségével, 200 ezer euró értékben. Az ügylet vélhetően az eredeti Gorilla-felvétel megvételét hivatott leplezni.

 

A Penta harmadik legnagyobb részvényese, Jozef Oravkin is távozik a befektetőcsoporttól, méghozzá még az idén. Az alapítótagokból így már csak Marek Dospiva marad

 

Oravkin 10 százalékos részesedése nagyjából 250-300 millió eurót érhet. A cseh HN gazdasági napilap szerint személyes okokra hivatkozva adja fel pozícióit, utódja pedig egyelőre még nem ismert.

 

A Penta befektetőcsoport alapjait 1994-ben rakták le, ma több mint tíz európai országban vannak érdekeltségei, van képviselete Pozsonyban, Prágában és Varsóban. Nagyjából 43 ezer embert alkalmaz a pénzügy, biztosítás, ingatlan, egészségügy és nagykereskedelem ágazataiban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.