Nyitókép: Jakub Kotian/TASR

 

Mária Kolíková (Za ľudí) szlovák igazságügyi miniszter kész rendkívüli jogorvoslatot, úgynevezett felülvizsgálatot alkalmazni abban az esetben, ha a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bírósága jogerős határozatot hoz a fellebbezésekről Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében.

 

Az Igazságügyi Minisztérium vezetője jelezte, élni kíván ezzel a lehetőséggel, amennyiben a Legfelsőbb Bíróság helybenhagyja a Büntetőbíróság (ŠTS) határozatát, amelynek szenátusa 2020 szeptemberében felmentette Marian K.-t és Alena Zs-t.

 

Kolíková szerint a Legfelsőbb Bíróság vagy megerősíti az ŠTS határozatát, vagy visszadobja az ügyet, aminek több oka is lehet.

 hirdetes_810x300  

 

„Még akkor is, ha végleges döntés születik, tény, hogy továbbra is létezik rendkívüli jogorvoslat, az úgynevezett felülvizsgálat, és nekem, mint igazságügyi miniszternek jogom van valamilyen módon hatni egy ilyen végleges döntésre is.”

 

– tette hozzá.

 

Kolíková szerint nagyon fontos lesz, hogy mindenki megértse, miért döntött a bíróság ilyen vagy olyan módon. Ez a kulcskérdés, ha a jogállamiságról és az ország intézményei iránti bizalomról akarunk beszélni – zárta mondandóját a miniszterasszony.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.