Nyitókép: Fb (MKP Nagykürtösi járási oldala)

 

Az elmúlt időszakban felgyorsult az MKP-ból való kilépők számának növekedése, akik súlyos kritikával illették a magyar pártot. A Körképen mi is beszámoltunk Nagy Olivér, Balázs F. Attila, vagy éppen Balík László esetéről.

 

Balík László, az MKP Nagykürtösi járási szervezetének napokban leköszönt elnöke az eddig legmagasabban jegyzett párttag, aki úgy döntött, távozik az MKP-ból. A saját járását 12 év óta vezető, köztiszteletben álló orvos döntésének okait szabad emberként nyílt levélben fogalmazta meg. Ezt követően adott exkluzív interjút a Körképnek.

 

Mióta érlelődött már Önben a döntés?

 hirdetes_400x285  

 

Jó pár hónapja már. Azóta, hogy a járási elnökségen belül viták alakultak ki. Hiába volt véleményem a politikai folyamatokról, azok nem találtak meghallgatásra. A többiek általában ellenvéleményen voltak.

 

Amikor összehasonlítottam, hogy milyen volt a párt még 5-10 éve is és milyen most, sokszor megfogalmazódott bennem a kétség, hogy van-e még ennek a pártnak esélye.

 

Mivel kapcsolatban merültek fel kétségei?

 

Leginkább a személyes döntéseket illetően országos szinten, amelyek nagyban befolyásolták mindazt, hogy ide kerültünk. Főleg amiatt aggódtam, hogy láttam, nincs minden rendben a párton belül, és hogy az általam hangoztatott önkritikának, belső reformnak nincs kellő támogatottsága az MKP-ban.

 

Újabb távozó az MKP-ból: A 12 év után leköszönt járási elnök nyílt levélben vallott a párton belüli állapotokról

 

Miért döntött épp most a kilépés mellett?

 

Maga a kilépés a múlt heti járási konferenciát követően fogalmazódott meg bennem. A személyi döntésekről szóló szavazás is azt sugallta, hogy a többiek szerint nincs rám szükség a pártban.

 

Velem kapcsolatban, a járási elnökség tagjaira vonatkozóan nyílt szavazással döntöttek alapszabály-ellenesen, aminek ott rögtön hangot is adtam. A többi három szavazás (elnök, OT, kongresszusi küldöttek) már a szavazófülke magányában, titkosan történt.

 

Levelében súlyos állításokat fogalmaz meg a párton belüli állapotokról. Többek között kijelenti, hogy a párt sikertelenül látja el a felvidéki magyarság érdekképviseletét és kifogásolja az Aliancia-Szövetség létrejöttét is. Miben látja a fő problémát?

 

Ez a párt és az a pártmunka, ami zajlik, már teljesen más, mint ami 15 éve volt, amikor még sikeresek tudtunk lenni. Négy komoly bukás után nem mondhatjuk, hogy jó kondícióban vagyunk és esélyesek a jövőt illetően. Ez az, amit sokszor hangoztattam, hogy ha kellő reformokon, transzformáción esik át az MKP, akkor akár még önmagában is van esélye. Ha ez a második vagy a harmadik bukás után megtörténik, ma máshol tartanánk, és nem kellene mindenfajta Alianciákban gondolkodnunk.

 

Ön tehát úgy látja, hogy az Aliancia-Szövetség nem elég a reformhoz?

 

Én az esélyt a magyar párt politizálásában láttam, amennyiben az MKP átesett volna a szükséges belső reformokon. Mégpedig nemcsak személyi, hanem kommunikációs szinten is. Elvégre ott van a pártújságunk, ott van a MA7…

 

Jó lett volna kidolgozni egy pártprogramot is, hogy az emberek tudják, miért is kellene az MKP-ra szavazniuk. Hogy tudják, mi várható el a tőlünk. De nem egy 100 oldalas irományt, hanem jelszavak, szlogenek, világos üzenetek szintjén. Ebben nagy hiányosságokat láttam.

 

Ön mennyiben érzi saját magát is felelősnek a jelen állapotokért?

 

Természetesen magam is részese voltam az elmúlt időszak történéseinek. Soha nem húztam ki magam semmilyen felelősség alól legyen szó civil munkámról, vagy közéleti tevékenységemről.

 

Önkritikaként elmondanám, hogy talán jóval hangosabban és erélyesebben kellett volna hangot adnom a szükséges transzformáció elvégzésének járási és országos szinten is. Igen, ezért vállalom magam is a felelősséget. Le is vontam magamra nézve a szükséges konzekvenciákat.

 

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy
Balík László leköszönt járási elnök. Kép: Fb

 

Levelében azt is kijelenti, hogy alapszabály-ellenesen döntöttek nyílt szavazással személyi kérdésekről, pedig a pártszabály világosan előírja a titkos szavazást. Úgy gondolja, hogy épp az ön eltávolítása miatt nyúltak ilyen alapszabály-ellenes eszközhöz?

 

Ezt nehéz bizonyítanom. Egy biztos, és ezt el is mondhatom, hogy amikor megtörtént a szavazócédulák kiosztása az asztalokhoz, ami szerintem alapszabály-ellenes volt, annak hangot adtam  a mandátum- és szavazatszámláló bizottság elnökénél.

 

Figyelmeztetésem azonban nem volt figyelembe véve.

 

12 évig vezette a járási struktúrát. Sok országos tanácskozáson, egyeztetésen is részt vett. Milyen állapotban van jelenleg az MKP és hogy látja az Aliancia-Szövetség jövőbeli esélyeit, tekintve, hogy a szombati OT várhatóan zöldet ad a pártegyesülésnek?

 

Ezt majd az idő és a választópolgárok fogják eldönteni. Az Aliancia-Szövetség jövőbeli esélyei kizárólag az emberek döntésétől függ.

 

A napokban több korrupciógyanús eset is napvilágot látott, legfőképp a Most-Híd és annak emberei, illetve a Via Novás fiatalok kapcsán. Ezekről mi a véleménye?

 

A korrupció gyanújának már a felmerülése is súlyos probléma. A konkrét álláspont kialakításához azonban meg kell várni az illetékes szervek döntését.

 

Hol látja a saját helyét a jövőben közéleti szinten?

 

Érzek magamban még annyi erőt és energiát, hogy nem fogok eltűnni a közéletből

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 18 olvasónak tetszik ez a cikk.