Nyitókép: Bokor Réka/sajtófotó

 

2021. június 19-én az Összefogás közgyűlést tartott, amelyre Komáromban, a Danubius multifunkciós épület nagytermében került sor.

 

Az értekezletet Mózes Szabolcs az Összefogás elnöke nyitotta meg, aki üdvözölte a meghívott vendégeket – Köpöncei Pétert, az MKP OT elnökét, Samu Istvánt, az Új Egység Mozgalom elnökét, Kiss Balázst, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének titkárát, sajtó munkatársait és valamennyi jelenlévőt.
Rigó Konrád, a Most-Híd képviselője, valamint Gyimesi György, az OľaNO magyar nemzetiségű parlamenti képviselő egyéb elfoglaltsága miatt a közgyűlésen nem tudott jelen lenni.

 

Forrás: Bokor Réka (sajtófotó)

 

 hirdetes_810x300  
Forrás: Buday Mária

 

Az üdvözlő beszéd, valamint a szavazatszámláló bizottság bemutatását követően a másik két szervezet képviselői kaptak szót.

 

Köpöncei Péter, az MKP OT elnöke nagyra értékelte meghívását az Összefogás közgyűlésére. Reményét fejezte ki, hogy az új gyűjtőpártban, – melynek megalakulásáról a tárgyalások tovább folynak – sikerül olyan egyezségre jutniuk, hogy mindnyájan elégedettek legyenek. Véleménye szerint mindenki nagyon várja a közös párt megalakulását, hogy a szlovákiai magyarság egységes képviselettel tudjon föllépni. A Szövetség megszületésével olyan közös politikumról beszélt, amely mindnyájunk közös gyermeke.

 

Forrás: Buday Mária

 

Samu István, az Új Egység Mozgalom elnöke markánsabb hangot ütött meg. Szintén megköszönte a meghívást az Összefogás közgyűlésére, de röviden kifejtette, hogy közösségük kissé másképp gondolja a továbbiakat. Elismeréssel szólt azonban az Összefogás kivetített jelmondatáról, mely szerint „Itt a megújulás ideje! Új kezdet. Új politika.” A karakteres vezető határozott hangon kimondta, hogy ideje végképp nyugdíjba vonulni egyes politikusoknak. Mindezek mellett tisztelettel megköszönte a jelenlét lehetőségét.

 

Forrás: Buday Mária

 

A közgyűlés további programpontjában Mózes Szabolcs – az Összefogás elnökének – beszámolója következett, amelyben értékelte az elmúlt egy esztendő tevékenységét. Több témakörre kitért, amelyeket a rendkívül nehéz év ellenére is sikerült teljesíteniük.
Hangsúlyozta, hogy a magyar egység megteremtése mellett fontos saját céljaik deklarálása is. Véleménye szerint az Összefogást feltették a politikai térképre és a külhoni kapcsolatépítés területén is lépéseket tettek előre – itt Németh Zsolt, Semjén Zsolt és Szijjártó Péter nevét említette.

 

Kitért rá, hogy a Beneš-dekrétumokkal kapcsolatosan törvénymódosításra tettek javaslatot, ugyanígy az építkezési törvénynél is.
A következő időszakban a szervezet kiépítését tervezik, amelyben járási koordinátorokkal szélesítik majd tevékenységüket. A jövőben fő céljaik közé tartozik a közélet megújítása.

 

Mózes Szabolcs beszámolóját követően a közgyűlés további része nem volt sajtónyilvános.

 

Forrás: Bokor Réka (sajtófotó)

 

A párt programja délután 13.00 óráig tartott, ezt követően Bokor Réka elnökségi tag válaszolt a Körkép.sk kérdéseire, amelyekben arról érdeklődtünk, hogy mi volt a közgyűlés további témája, miről szavazott a tagság és milyen lépéseket tesznek a pártegyesítés további folyamatában. Érdeklődésünkre a következő válaszokat kaptuk:

 

„Közgyűlésünk témája volt a pártegyesítés, ismertettük mindazt, amiben a három párt tárgyalódelegációja már megegyezésre jutott. A Szövetség alapszabályáról még nem szavaztunk, mert abban még vannak nem leegyeztetett részek. Emellett eszmecserét folytattunk a pártunk által képviselni kívánt elvekről és értékrendről, valamint a további
építkezésről.

Közgyűlésünk határozatban megszavazta, hogy továbbra is a pártegyesítés mellett állunk, tehát folytatjuk az MKP-val és a Híddal történő, a pártok integrálásáról szóló tárgyalásokat. Elfogadtuk,

 

– hogy az új párt neve legyen Szövetség: Magyarok, nemzetiségek, régiók. Szlovákul: Aliancia – Maďari, národnosti, regióny.

 

– hogy az új párton belül három platform működik majd: MKP, Híd és az Összefogás platform. – hogy az új párt elnökét az MKP jelöli, az Országos Tanács elnökét a Híd, a szakmai alelnököt pedig az Összefogás. Ismertettük a megegyezett, a sajtóban már bejelentett arányokat és jóváhagytuk őket.

Szintén jóváhagytuk a partnereinkkel egyeztetett megállapodást, miszerint a párt szakmai munkáját háttérintézmény (think tank) segíti, melynek vezetőjét az Összefogás jelöli, a párt és az intézmény közötti politikai kapcsolatért a szakmai alelnök felelős.

Jóváhagytuk, hogy a Szövetségen belül a polgári konzervatív értékrendet kívánjuk képviselni, valamint, hogy járási koordinátorok kinevezésével folytatjuk a párt struktúráinak építését.

A pártegyesítés további menete a partnerpártok döntéshozó szerveinek döntésétől függ. Az Összefogás a további tárgyalások, az alapszabály mihamarabbi véglegesítése és elfogadása, valamint az érdemi szakmai munka erősítése mellett köteleződik el.”

 

Buday Mária

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!