Barbara, Borbála
  • HUF: 364.49
  • USD: 1.13
  • 1 °C
  • 4 °C
Belföld

Borsiban átadták a felújított Rákóczi-kastélyt – képekkel

A felújítás 8,5 millió euróba került, melynek csaknem teljes egészét a magyar állam állta

Nyitókép: Mede Géza

 

Zuzana Čaputová szlovák és Áder János magyar köztársasági elnökök szombaton ünnepélyesen átadták a felújított Rákóczi-kastélyt Borsiban. A kastély felújítását nyolc évvel ezelőtt határozta el Áder János és Ivan Gašparovič, akkori szlovák köztársasági elnök. Kezdésként elhelyeztek egy időkapszulát is a szükséges kellékekkel.

 

„Örülhetünk mindnyájan, mert sikerült a felújítás. Egy nagyszerű műépítészeti, de egyben történeti művet sikerült újraalkotni Borsiban. II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem szülőháza példája lett a magyarok és szlovákok történelmi összetartozásának és egybetartásának. Úgy, ahogy a két nép összetartott a tatárjáráskor, a törökvész alatt, úgy támogatta a fejedelem igyekezetét is a Habsburgok elleni felszabadító- és szabadságharcában. II. Rákóczi Ferenc itt született, itt végzett jelentős közéleti tevékenységet, innen indult hosszú szabadságharcát megvívni és nem utolsósorban itt van eltemetve a Kassai Szent Erzsébet Székesegyházban. Máig hatóan megmutatta, hogyan kell a népeinknek fejleszteniük saját identitásukat, hogyan legyünk ma is cselekvő szubjektumai nemzeti történéseinknek.” – mondta Čaputová ünnepi beszédében, amelynek végén megköszönte Áder Jánosnak a hathatós segítségét.

 

Áder János ünnepi beszédében a „hely szelleméről” beszélt.

 

„A rómaiak korában minden városnak, minden helynek megvolt a maga szelleme, mondája. Így vagyunk ezzel mi is. Azt kellett tapasztalnunk, hogy Borsi, mint hely csaknem eltűnt. Nem így a szelleme. Hálistennek mindig volt valaki, aki újraélesztette. Ha egyik nemzedék csaknem elherdálta, a következő példaértékűen helyrehozta. Zarándokok tömege hordta ide a romokhoz a virágokat, a koszorúkat, mindig volt, aki emlékezzen.

 

Rákóczi nem hatalomvágyból cselekedett. A lelkiismeret szabadságát hirdette. A török uralom végét gyerekként élte meg, sajnos fiatalon megélte a Habsburg elnyomást is. Vezérlő fejedelemként, államférfiként, hadvezérként a lelkiismeret szabadsága nála becsületbeli ügy volt.

 

Számunkra is becsületbeli ügy volt a helyreállítás. Megmarad a hely szelleme. Közös felelősségünk, hogy az elkészült mű betöltse feladatát. Ezen a helyen leróttuk feladatunkat.”

 

A többszáz résztvevő a nagy melegben is állhatatosan hallgatta az ünnepi beszédeket.

 

Miután a történelmi egyházak jelen levő képviselői megáldották az épületet, Diószegi László igazgató, a felújítás levezénylője informálta a jelenlevőket, hogy a több, mint 8,5 millió eurós költségvetés csaknem teljes egészét a magyar állam állta. Szólt arról is, hogy sikerült EU-s pénzeket is felhasználni az INTERREG program keretén belül, amelyek a kastély turisztikai kihasználhatóságát növelik. A megye támogatásával pedig kerékpárút fog kiépülni és persze hathatós támogatást kapott a felújítás a községtől is.

 

Ezután a jelenlévők színvonalas kultúrműsort láthattak, amelyben részt vettek a határon innenről és túlról érkezett csoportok. Az előadott művek szinte mindegyike Rákóczit és dicső korát érintő előadás volt, amelyek bizonyára megmelengették a kitartó közönség szívét.

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Attila Sz
2021. jún. 20. 18:06

Remélem, hogy azért megkerdeztek az USA-i pénzből szponzorált Szlovák Hercegnőt, hogy "tessék mondani maga mint a Szlovák állam" elnoknoje "mennyi pénzel járult hozzá a Borsi Rákóczi kastély felújításához vagy egyáltalán a Szlovák állam és hogy hány ilyen" felújítási "programban vesz/vett részt Del-Szlovakia területén Ön mint elnöknő, mint az USA-i demokrácia Szlovákiai megtestesitoje!?

hugo
2021. jún. 20. 18:20

Attila Sz.ez nagyon jó megjegyzés ! Mondok egy példát: A Čaputová ad nekem cca 5 eurt, én teszek hozzá 10.000 eurt, és veszek egy Modigliani képet.Utánna Ó fog dicsekedni "Hogy milyen szép képunk van" !!! Ez csak példa,de jellemzó a "tótokra"!!!Soha nem vitték a bóruket a vásárra !!!Gyáva,sunyi,beszari népség!!!

    Nagy Jenő
    2021. jún. 20. 22:15

    Ha Čaputovának van egy kis önkritikája, elnézést kér , hogy SK kormánya nem támogatta a kastély felújítását.

Hmmm
2021. jún. 21. 19:09

Ugyan minek támogatnák. Magyarország kifitet mindent. Ők majd csak beírják a történelemkönyvükbe, hogy František Rákoczi

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket