Nyitókép: TASR/Pavel Neubauer

 

Szlovákiában egyelőre még nem regisztrálták a koronavírus agresszív Delta-variánsát – jelentette ki a Politikában c. vitaműsorban Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. Egyúttal azt is hozzátette, csak idő kérdése, hogy mikor jelentik meg az új vírusvariáns az országban.

 

„Amennyiben az emberek nyáron nem fognak felelősségteljesen viselkedni, nem kizárt, hogy ősszel ismét lockdownt kell bevezetni”

 

– konstatálta a miniszter.

 hirdetes_300x300  

 

A miniszter szerint az ország elővigyázatosságból már elkezdte a szigorítást. Mint mondta, a rizikós országokból érkező személyeket megfigyelik. Lengvarský elmondása szerint a Budapesten megrendezett Magyarország–Portugália futballmérkőzésen 800 szlovákiai polgár vett részt, ebből 200-an már részt vettek PCR-tesztelésen.

 

Hasonlóképpen cselekedtek a szlovák focidrukkerek, akik Oroszországban vettek részt a Szlovákia–Lengyelország között zajló mérkőzésen.

 

Lengvarský egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a Delta-variáns esetében nagyon nehéz az emberek megfigyelése, ugyanis az a vírusvariáns rendkívül gyorsan terjed. A szigorítások keretén belül az egészségügyi tárca már kiterjesztette a tesztelési kapacitást és az emberek felkutatását.

 

Felelősségre intett

 

A nyári kirándulások előtt arra kérte a szlovákiai polgárokat, hogy viselkedjenek felelősségteljesen.

 

„Arra kérem a polgárokat, hogy biztonságos országokba utazzanak, oltassák be magukat, tartsák be a higiéniai előírásokat és a karantént“

 

– tanácsolta a miniszter.

 

Lengvarský tájékoztatása szerint Szlovákiában jelenleg az emberek 35%-a van beoltva és nem számít arra, hogy a vakcina iránti igény jelentős mértékben megnövekedne. A nagyobb fokú átoltottságon sokat segítene, ha a gyárakban és a marginalizált közösségekben is fellendülne az oltás. Július 1-jétől a körzeti orvosoknál is lehetőség lesz az oltás beadatására, ami szintén javíthat az átoltottságon.

 

Az egészségügyi miniszter nem tudta megmagyarázni, hogy néhány orvosnak miért van érdekes hozzáállása az oltással kapcsolatban. Mint mondta, a pénzügyi tárca jelenleg a beoltottak díjazásának kérdésével foglalkozik, részleteket azonban nem akart elárulni.

 

Gyenge az érdeklődés a Szputnyik iránt

 

Lengvarský megerősítette, hogy a Szputnyik V orosz vakcina iránt gyenge az érdeklődés, jelenleg több mint 10 ezren várnak a váróteremben az orosz oltóanyagra.

 

A megmaradt orosz vakcinákkal kapcsolatban az egészségügyi tárca a balkáni országokkal tárgyal, amelyeknek Szlovákia eladhatja vagy elajándékozhatja a Szputnyik vakcinákat.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.