Nyitókép forrása: facebook.com/Polícia SR

 

Ma is ülésezik a Központi Válságstáb, tekintettel arra, hogy Európát újabb járványhullám fenyeget a Delta-variánsnak köszönhetően. Várhatóan új határrezsim lép életbe, már a múlt héten is téma volt, hogy a hatóságok valahogy ellenőrizni szeretnék, hogy a külföldről hazatérők betartják-e kötelezettségeiket, amelyeket a közegészségügy előír.

 

Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány hétfőn délután a sajtónak azt nyilatkozta, hogy ha működőképes lesz a eKarantén-rendszer, akkor ellenőrizhetővé válik  a határokon a helyzet. Kiemelte, hogy a rendőrség fel van készülve a hét minden napján napi 24 órás határellenőrzések biztosítására is.

 

„Sok energiába telne, több lenne a közúti baleset, megnövekedne a bűnözés, minden erőforrásunkra szükség lenne a határellenőrzésekhez, és minden rendőrt fel kéne szerelnünk a szükséges technikával”

 

 hirdetes_400x285  

mondta. Hozzátette, hogy a határok ellenőrzését a rendőrség a katonasággal közösen is vállalhatja.

 

„Ha minden autót ellenőriznünk kell, akkor torlódásokra is számítani kell”

 

fogalmazott.

 

A Delta-variáns miatti krízistábülés kapcsán Vladimír Krčmery professzor elmondta, továbbra is az a javaslata, hogy aki kirándulni akar, az tegye belföldön, aki pedig mindenképp külföldre akar menni, menjen autóval, hogy a helyzet hirtelen változása (pl. határzárak) esetén azonnal haza tudjon térni.

 

Krčméry kiemelte, hogy a készülő intézkedés-csomagban a beoltottak „különösen kivételezettek” lesznek, még ha például fekete besorolású országból érkeznek is, de két oltással és egy negatív PCR-teszttel rendelkeznek, enyhébb kötelezettségek vonatkoznak majd rájuk. Mint mondta, a Delta-variáns esetén a második oltás már 85 százalékos védettséget nyújt, ami a korábbi 92 százalékos védelemhez képest csak 10 százalékkal alacsonyabb. Az első oltás után azonban az új variánsok esetében csak 50-60 százalékos a védettség, sőt akár még ennél is kisebb.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.