Nyitókép forrása:facebook.com/Ozbrojené Sily SR

 

Az Állami Számvevőszék (NKÚ) arra a megállapításra jutott, hogy a Védelmi Minisztériumnak nem sikerült megfelelően megindokolnia a 14 darab amerikai F-16-os vadászgép vásárlását, amely Szlovákia történetének legdrágább hadibeszerzése. A szerződés még az előző kormány és az SNS minisztériumi regnálása idején köttetett. A dolog érdekessége, hogy a vadászgép-vásárlás kapcsán felmerült gyanúkon kívül maga a gép származási helye nagyban hozzájárult az SNS választási kudarcához – mivel jórészt Amerika-ellenes, oroszbarát érzületű választói felháborodtak azon, hogy Peter Gajdoš akkori SNS-es miniszter amerikai vadászgépek mellett döntött.

 

A Számvevőszék arra hívtar fel a figyelmet, hogy a védelmi tárca akkor döntött a vadészgépek megvétele mellett, amikor a hadsereg stratégiai kereteit meghatározó dokumentumok még el sem készültek, ráadásul, a parlament a kormány által akkor már elfogadott Szlovákia Stratégiai és Védelmi Dokumentumáról nem szavazhatott, azt épp az SNS nem engedte beterjeszteni (mivel Oroszországról stratégiai fenyegetésként beszélt).

 

Az NKÚ ráadásul kiszámolta, hogy az amerikai vadászgépvásárlások teljes költsége a 40 éves fenntartási kiadásokkal együtt 6,2 milliárd euróra rúg jelenértéken. Akkoriban a minisztérium a nyilvánossággal csak a másfél milliárd eurós beszerzési összeget ismertette.

 

Az NKÚ nehezményezi, hogy  a fenti körülménye ellenére sem a parlamentben, sem a nyilvánosság keretein belül nem zajlott érdemi vita a gigászi hadikiadásról.

  hirdetes_300x300   

 

Az SNS egyáltalán nem dolgozott alternatívákon vagy kedvezményeken

 

Tekintve az SNS-es minisztérium szándékos ködösítéseit és nyilvánvaló titkolózását, már meg sem lepődhetünk azon, hogy a Számvevőszék szerint nem volt kellően igazolva a választott amerikai vadászgépek versenyelőnye a többi bejelentkező pályázóval szemben. Ahogy nem vizsgálták meg kellően akkoriban az ország légterének védelmét szolgáló egyéb lehetőségeket, mint a légvédelmi rendszerek fejlesztése, vagy ötödik generációs vadászgépek vásárlása.

 

Beszédes, hogy az SNS minisztérium semmilyen járulékos fejlesztési hozadékot nem volt képes (vagy hajlandó) kialkudni a beszállítóval szemben. Például kompenzációs programok, vagy hadilogisztikai fejlesztések, esetleg alvállalkozói beszállítói lehetőségek szlovákiai vállalatok számára. Itt érdemes kiemelni, hogy az amerikaiak már akkor felajánlották a két szlovákiai katonai reptér felújítását, ám azt az SNS elutasította politikai PR-célokból. Azonban a reptereket mindenképp fel kell újítani, mert az F-16-osok kényesek a kifutópályák állapotára.

 

Az NKÚ szerint a kompenzációs programokon vagy alvállalkozói megbízásokon keresztül Szlovákia nagyjából 1,9 milliárd eurót nyert volna vissza, ami a vadászgépek bruttó beszerzési árával egyenlő.

 

Mindenki mossa kezeit

 

Hab a tortán, hogy még maga a NATO céljaival sem nagyon egyezett meg a vadászgépek vásárlása. A hatalmas, több milliárdos összeg nyilván közelebb vitte Szlovákiát az amerikaiak által sürgetett 2 százalékos GDP-arányos védelmi kiadások teljesítéséhez, de a NATO irányelvei nem a légierő erősítését sürgették, hanem a szárazföldi gépesített nehézpáncélos haderőét.

 

Az amerikai vadászgépek első példányai 2022-ben érkeznek meg. A szlovákiai pilóták kiképzése már megkezdődött. Szlovákiában eddig orosz MiG-29-esek szolgáltak, ám ezek kiöregedtek. A vadászgépvásárlás elkerülhetetlen volt, de sokan ésszerűbbnek tartották volna a svéd Gripen gépek vásárlását, amelyek  messzemenően alkalmasak a légtér védelmére, ráadásul a rendszerük könnyebben összehangolható Magyarország és Csehország légierejével. Szintén az F-16-os ellen szól, hogy ezek tipikusan támadógépek, tehát a bennük lévő potenciált csak légvédelemre használni pazarlás. (Egyesek meg is jegyezték, hogy mire egy ilyen gép eléri a bevetési sebességet és magasságot, valószínűleg már túl is ment Szlovákia határain…)

 

Az SNS  a Számvevőszék jelentésére reagálva azzal védekezik, hogy az NKÚ nem tudja, miről beszél, és hogy ha nem vásárolnak akkor vadászgépeket, akkor Szlovákiában „idegen légierőnek” kellett volna biztosítani (pl. cseheknek, lengyeleknek) a légtér biztonságát, évi 60 millió euró költség mellett (ez negyven évre 2,4 milliárd euró, ami két és félszer kisebb költség, mint az amerikai vadészgépek 40 éves fenntartása).

 

A Védelmi Miniszter jelenleg az OĽANO-os Jaroslav Naď vezetése alatt áll, aki szerint a Pellegrini-kormány regnálása alatt aláírt szerződést felbintani lehetőség nincs (csak nagy károk árán), ugyanakkor a jelenlegi minisztériumi vezetésnek sikerült kedvezőbb fizetési feltételeket kialkudnia, így időben több részletre oszlik el beszerzési összeg.

 

“Ez a gép repülni akar, nem leesni” – először repültek F-16-ossal a szlovák hadsereg pilótái

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.