Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Szlovákiában a tornádók előfordulása olyan ritka, hogy a lakosság legnagyobb része egyenesen elképzelhetetlennek tartja megjelenését – jelentette ki Mirosla Šinger, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet munkatársa. A szakértő úgy véli, hogy alacsony intenzitású tornádók kialakulhattak Szlovákiában is, de ezek nem érintettek lakott területeket.

 

Szlovákia területén öt százalékos esély van rá, hogy egy szupercellából tornádó jöjjön létre. Ráadásul nem is nagyon lehet megmondani, hogy a közelben létrejött-e tornádó, mert csak az ember csak a szemével érzékelheti, tehát közvetlen vizuális kapcsolt kell hozzá.

 

A tornádó abban esetben okozhat személyi sérülést, ha valaki nem akar vagy nem képes megfelelő távolságot tartani tőle. Šinger elmondása szerint a tornádó nagy sebességgel mozgatja maga körül a törmeléket, és elsősorban ezek jelentenek veszélyt az emberekre.

 

 hirdetes_300x300  

„Ha van rá lehetőségünk, el kell mennünk a közeléből. De azt nehéz megmondani, hogy a tornádó milyen irányba tart, gyakran hektikus a mozgása. Irányát tekintve akár – métert is tévedhetünk, ami behatárolja az elmenekülési esélyeinket”

 

mondta a meteorológus.

 

Mivel egy erősebb tornádó képes a házak falait is ledönteni, az alagsorban vagy pincében érdemes elbújni, vagy egy kisebb helységben a ház közepén. Az emeletes házak esetében a legalacsonyabb szinten kell menedéket keresni. De a legbiztonságosabb megoldás minél távolabb kerülni a forgószéltől.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!