Nyitókép: TASR

 

Első ránézésre olyan, mint egy sportautó, viszont a légi elemek kibontása után egy kisrepülőhöz hasonlít, ami fel is tud szállni.

 

Štefan Klein szlovák feltaláló és dizájnőr kétszemélyes repülő autója, az AirCar ma abszolválta a leghosszabb útját, melynek végén a pozsonyi nemzetközi repülőtéren landolt.

 

 hirdetes_810x300  

Klein, aki az első szlovák repülő autó, az AeroMobile megalkotásában is részt vette, már az AirCar következő prototípusán dolgozik.

 

Fotó: TASR
Fotó: TASR

 

Mérföldkő a projektben

 

Klein kora reggel két repülő társaságában egy félórás repülőutat abszolvált az AirCarral Nyitráról Pozsonyba, melynek során nagyjából 75 kilométert tett meg. A problémamentes utat és landolást a projekt mérföldkövének nevezte.

 

„Ami a távolságot illeti, ez volt a leghosszabb út. Más érzés, ha valaki hosszú táv megtételére indul“

 

– mondta Klein, aki az AirCar pilótája is egyben. A gép használatához a gépjárművezetői jogosítvány mellett pilótajogosítvánnyal is rendelkezni kell.

 

A tesztmodell egy 160 lóerős motorkerékpár motorral, a jármű hátulja pedig propellerekkel van felszerelve, amelyek a repülés során 170 kilométer/órás gyorsaságot tudnak elérni.

 

Fotó: TASR
Fotó: TASR

 

Autóból repülő 2,5 perc alatt

 

Klein szerint az AirCar szárnyait bele lehet csúsztatni az autó törzsébe, így az autózás során egyáltalán nem látni. Az utakon nagyon gyorsan tud haladni, parkolni pedig egy klasszikus parkolóban is lehet vele. A klasszikus autót repülő autóvá két és fél perc alatt lehet átváltoztatni. A repülő autóval egy füves felszállópályáról lehet felszállni.

 

Befektetőt keresnek

 

A prototípusnak 40 órányi próbarepülése van, a további jóváhagyásokhoz 50 órányi próbarepülésre van szüksége. A feltaláló szerint a repülés során eddig semmilyen hiba nem jelentkezett.

 

Klein projektjét Anton Zajac, az Eset vírusirtó vállalat társalapítója támogatta 1,5 millió euróval, aki a Forbes magazin szerint Szlovákia húsz leggazdagabb embere közé tartozik.

 

Zajac szerint a repülő autó piaca az Egyesült Államokban van, ahol 220 ezer repülőtulajdonos van. Az AirCa ára félmillió és 750 ezer euró között fog mozogni.

 

Klein és Zajac jelenleg további befektetőt keres az AirCar tfejlesztéséhez, amihez 5–10 millió euróra lenne szükségük. A második prototípusnak az elkövetkezendő 12 hónapban kellene lekészülnie, és újonnan már egy 300 lóerős motort tartalmazna.

 

 

HNonline.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.