Nyitókép: origo.hu

 

A Körkép.sk információi szerint június 30-án a kormány eltörli az antigénteszteléssel kapcsolatban korábban elrendelt feladatokat. Ez annyit jelent, hogy a Belügyminisztérium számára eltörli azt a kötelezettséget, amely biztosította a községek és városok támogatását a tesztelésben (pl. a tesztekkel), ahogy a Pénzügyminisztérium sem fogja már átfizetni a települések költségeit, melyek az antigéntesztelések során keletkeznek.

 

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy június 30-cal befejeződik az ingyenes antigéntesztelés a községekben és városokban, melyeket idáig az önkormányzatok szerveztek és bonyolítottak le. Az önkormányzatok a továbbiakban nem kapnak antigénteszteket a járási hivataloktól, ahogy a tesztelés költségeit sem téríti meg számukra az állam.

 

Ha valamelyik település ennek ellenére is szeretné folytatni a tesztelést, úgy azt teljes mértékig saját hatáskörében kell megoldania – tehát nem használhatja fel a korábban a járási hivataltól kapott teszteket, valamint várhatóan vagy önköltségen kell elvégeznie a tesztelést, vagy az érdeklődőkkel kell megfizettetnie.

 

 hirdetes_400x285  

A hónap végével megszűnik az Egészségügyi Minisztérium és az állandó mintavételi helyek közötti szerződés is az antigéntesztelésre, így érdemes előre érdeklődni, hogy a továbbiakban is nyitvatartó mintavételi pontokon kell-e fizetni egy teszt elvégzéséért, ugyanis a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint ebben az esetben sem fedezi már majd az állam a költségeket.

 

A Dunaszerdahelyi járásban például már csak Nagymegyeren és Somorján lehetett ingyenes antigéntesztet végezni az elmúlt napokban. Míg Somorján valószínűleg lesz olyan tesztelőhely, mely fizetés ellenében nyitvatart, Nagymegyer már jelezte, hogy állandó mintavételi helye befejezi munkáját.

 

 

Mindez egybevág Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter korábbi nyilatkozataival, melyekben előrevetítette, hogy júliustól országszerte kevesebb állandó mintavételi helyszín lesz nyitva, ezek is jobbára összevont módon végzik majd a tesztelést – PCR-, LAMP- és antigéntesztet is végeznek majd az adott mintavételi pontokon, ugyanakkor a tömeges tesztelés már megszűnik.

 

A június 30-i kormányülésen várhatóan olyan témákban is döntenek majd, mint a határellenőrzések szigorítása, valamint az oltásra való motiválás formái.

 

Körkép.sk/KPA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!