Nyitókép forrása: MZ SR

 

Az új utazási szemafor térképe már csak azokat az országokat mutatja majd, amelyek rizikósnak számítanak. Szó szerint a fél világról van szó. A világban egyre nagyobb erőre kapó Delta-variáns miatt a kormány már ma rábólinthat az új utazási szemaforra, amelynek előterjesztője az Egészségügyi Minisztérium. Ha a kabinet áldását adja, az új szabályok máj július 5-től hatályba lépnek.

 

A javaslat szerint a Delta-variáns magas reprodukciós rátája miatt teljesen felesleges többfokozatú skálán besorolni az egyes országokat. A változtatás mellett szólt az az érv is, hogy a rengeteg bliccelő miatt lehetetlen valós képet kapni arról, hogy ki valójában mely országból érkezett vissza Szlovákiába.

 

Az új utazási szemafor így már nem használ skálát, egyszerűen csak azokat az országokat tüntetik fel rajta, amelyek kockázatosnak számítanak. Az európai országok közül ide soroljuk most Olaszországot, Nagy-Britanniát és Portugáliát. A térképet szintén hetente frissítik.

 

 hirdetes_300x300  

Ugyanakkor az utazókat már eltérően fogja kezelni: a beoltottakra más szabályok vonatkoznak majd, mint a beoltatlanokra. Erről Martin Klus kedden pár dolgot elárult. A kormány elé kerülő verzió szerint a beoltottaknak egyszerűbb dolga lesz a külföldről való hazatéréskor, de nem mindegy, hogy első adag vagy második, illetve hány napja vannak túl az adott oltáson. A törvény azokat tekinti beoltottaknak, akik

 

  • Legalább 14 napja megkapták a második adag oltásukat is a kétadagos készítményekből; a könnyített határátlépés kedvezménye egy évig tart,
  • legalább 21 napja megkapták az oltást az egyadagos készítményekből (Jansen/J&J), szintén egy évig hatályos,
  • akik átestek koronavírusfertőzésen, és a megfertőződést bizonyító teszt utáni 180 napon belül felvették az első adag oltást, és azóta eltelt 14 nap.

 

Azok, akik még nem számítanak teljesen beoltottnak, de külföldre szeretnének utazni, továbbra is kénytelenek lesznek regisztrálni az eHranica oldalán található űrlappal, és hazaérkezve 14 napos karantént tartani, amit egy negatív PCR teszt ellenében leghamarabb a 7. napon lehet megszakítani (a hetedik nap a teszt elvégzésére vonatkozik, tehát hét napnál több is lehet attól függően, mikor kapjuk kézhez az eredményről szóló dokumentumot).

 

A 12 év alatti gyermekekre ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint a szüleikre.

 

Szintén egyedi elbírálás alá esnek az ingázok, akik nincsenek beoltva. Ők július 31-ig hét napnál nem régebbi negatív PCR-teszt ellenében továbbra is átléphetik munkavégzés céljából a határokat. De augusztus egytől ez a kivétel megszűnik, így ők is egyszerűen a beoltott/beoltatlan feltételek alá esnek majd. Az eredeti javaslat ezt azzal indokolta, hogy épp az ingázók státusával éltek nagyon sokan vissza. Aki tehát augusztus 1-jétől is szeretne a határon át ingázni, annak ajánlott beoltatnia magát (ráadásul nem is nagyon halogathatja, a két adag között négy hét különbség van, és augusztus csak egy hónapnyira van).

 

A 12-18 éves kiskorúakra július végéig a szüleikre vonatkozó szabályok lesznek érvényesek, de csak akkor, ha legalább egy adag oltást már kaptak. Augusztustól már ők is beoltott/beoltatlan elbírálás alá esnek kivételek nélkül.

 

Augusztustól tehát mindenkit aszerint ítélnek meg a határon, hogy teljesen beoltottnak minősül-e vagy sem. Amennyiben igen, akkor mentesül a karantén alól, ha viszont nem, akkor 14 napos karantént kell tartania, amit leghamarabb egy hetedik napon végzett negatív PCR-teszttel foghat rövidre. A törvény egyszerűen csak azt szabályozza, hogy ki mikortól és meddig minősül teljesen beoltott személynek.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.