Nyitókép: SITA/Alexandra Čunderlíková

 

A szlovákiai polgárok már kérhetik és használhatják az uniós digitális COVID-igazolványokat. A polgárok az interneten keresztül kérvényezhetik az igazolást, amelyet a GreenPass állami alkalmazásba menthetnek el.

 

A digitális uniós COVID-igazolvány egy digitális tanúsítvány, amelyet az összes uniós tagállamban elismernek, egyben egy igazolás az oltásról, a koronavírus-fertőzésen való átesésről, illetve a negatív teszteredményről.

 

 hirdetes_300x300  

QR-kód

 

Az egészségügyi tárca magyarázata szerint a COVID-igazolványoknál ún. QR-kódot használnak. Az igazolvány ingyenes, államnyelven és angol nyelven állítják ki elektronikusan vagy papír formátumban.

 

A szlovákiai polgároknak az első digitális uniós COVID-igazolványok hétvégén érkeztek meg az e-mail címükre. Az igazolványt mindenkinek elküldik, akik eddig ideiglenes oltási tanúsítványt kértek. Az uniós igazolványt június 28-tól, hétfőtől a korona.gov.sk honlapon lehet kérni.

 

A digitális igazolványokat az egészségügyi és az informatizációért felelős tárca által létrehozott alkalmazásba, illetve több mobilalkalmazásba, például az egészségügyi biztosítók applikációiba is el lehet menteni.

 

 

Az igazolvány három típusa

 

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) szerint jelenleg három igazolványtípust adnak ki.

 

Az első az oltásról, a második a koronavíruson való átesésről, a harmadik pedig a vírusteszt elvégzéséről szóló igazolás.

 

Amennyiben digitális uniós COVID-igazolványt szeretnénk, a polgároknak az önkiszolgáló portálra kell bejelentkezniük, ahol a bejelentkezés hitelesítése után kiválaszthatják, hogy melyik igazolványt szeretnék igényelni.

 

Az NCZI minden olyan polgárnak, aki benne van a Moje ezdravie rendszerben, újból kiküldte a COVID-19 passuk számát. Egy kilencjegyű alfanumerikus azonosítóról van szó, amellyel a Moje ezdravie rendszerbe lehet bejelentkezni, ahol a tesztelésről és az oltásról szóló összes adata megtalálható. A COVID-pass száma a digitális uniós igazolványt kérvényező személy azonosítására szolgál.

 

A kérvényezők a mobilalkalmazásokban automatikusan kérhetik az új igazolványok kiküldését, de ezzel a lehetőséggel a korona.gov.sk honlapon is lehet élni. Ellenkező esetben az új digitális uniós igazolványt minden változás után ki kell kérni. Tehát legkorábban 24 órával az oltás beadása vagy a teszt elvégzése után.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.