Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Szerdán frissítették a covid-automata térképét. Az új változat szerint már csak zöld és sárga járások vannak az országban. Ahogy mindig, a covid-automata térképét szerdánként aktualizálják, de az új szabályok csak a következő hét hétfőtől lépnek hatályba. Az ország 79 járásából 46 zöld besorolást kapott (a hétfokozatú veszélyességi skálán a 2 szintnek felel meg), 33 pedig sárga besorolást. Egy kirívó eset van, a Stubnyafördői járás a jövő héten zöldből sárgára esik vissza.

 

A sárga besorolású járásokban néhány szigorúbb korlátozás továbbra is megmarad. Például az éttermekben egy asztalnál legfeljebb hatan tartózkodhatnak (vagy többen, ha mindenki ugyanabban a háztartásban él).

 

A járványstatisztika továbbra is jó számokat produkál, de két adat miatt a szakértők még nem dőlhetnek hátra. Az egyik a reprodukciós ráta, amely az alacsony esetszám ellenére 0,8-on maradt. A reprodukciós ráta, vagy R0 azt mutatja meg, hogy egy fertőzött átlagban hány másik embert fertőz meg. Ha R0 kisebb egynél, akkor a járvány visszaszorulóban van, ha a nagyobb, akkor terjed. A 0,83-0,87 közötti érték a járvány erejének csökkenését jelenti, ám ennél alacsonyabb értéknek jobban örülnének a szakértők.

 

 hirdetes_810x300  

Nem túl örvendetes, hogy visszaesett a tesztelések száma. A kevesebb teszt kevesebb azonosított fertőzöttet, hamis biztonságérzetet és nagyobb hibahatárt eredményez a járványstatisztikában. Ám ennél már csak rosszabb lesz. Az SaS már hónapok óta erősen kampányol az antigéntesztek ellen (elsősorban anyagi okokból), és a legújabb hírek szerint július 1-jétől alig pár tesztelőpont marad és azok is fizetősek lesznek.

 

Jó hír azonban, hogy a kórházakra nehezedő nyomás jóval alacsonyabb, jelenleg 170 fertőzöttet ápolnak koronavírussal a szlovákiai kórházakban, és az elmúlt nap például ez a szám nem is változott.

 

Az átoltottság már más kérdés, bár ez nem függ össze közvetlenül a covid-automatával. Szlovákiában a beoltott lakosok aránya 35 százalék, a mindkét oltással rendelkezők aránya pedig 27 százalék.

 

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!