Nyitókép: croatiaweek.com

 

Csütörtöktől változnak a Horvátországba való belépés feltételei. Azok a szlovákiai polgárok, akik érvényes digitális uniós COVID-igazolvánnyal rendelkeznek, problémamentesen léphetnek be az országba. Természetesen az igazolvánnyal nem rendelkezők is beléphetnek Horvátországba, de nekik negatív tesztet, oltásról vagy a fertőzésen való átesésről szóló igazolást kell felmutatniuk – tájékoztatott a szlovák külügyi tárca a weboldalán.

 

Azoknak, akik digitális uniós COVID-igazolvány nélkül vágnak neki Horvátországnak, 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet vagy 48 óránál nem régebbi antigéntesztet kell felmutatniuk. Emellett 210 napnál nem régebbi oltási igazolást is felmutathatnak arról, hogy megkapták a Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Sputnyik V vagy Sinopharm vakcina mindkét adagját, esetleg a Johnson&Johnson egydózisú oltóanyagot, melynek beadása óta 14 nap telt el.

 

 hirdetes_810x300  

A szlovákiai polgárok akkor is beléphetnek Horvátország területére, ha igazolással rendelkeznek arról, hogy megkapták a Pfizer/BioNTech, Moderna és a Szputnyik V vakcina első adagját, amelytől 22 nap eltelt, de 42 még nem. Az AstraZeneca esetében az első oltás után 22 napnak kell eltelnie, de a 84 napot már nem lépheti túl. Szintén beléphetnek az országokba azok a személyek, akik átestek a koronavíruson, és a betegség óta eltel hat hónapban megkapták az első adag oltóanyagot.

 

„Amennyiben az antigéntesztnek nem lesz látható a gyártója vagy a kereskedelmi neve, a horvátok nem fogják elfogadni“

 

– hívta fel a figyelmet a tárca, hozzátéve, hogy az igazolást angol vagy horvát nyelven is fel kell mutatni.

 

Annak a szlovákiai polgárnak, aki nem tud negatív tesztet felmutatni, tíznapos karanténba kell vonulnia. A karantént egy Horvátországban elvégeztetett negatív PCR- vagy antigénteszttel fejezheti be, amelynek beszkennelt eredményét a határnál való belépéskor kapott e-mail címre kell elküldenie.

 

A külügyi tárca azt is kiemelte, hogy a szüleikkel utazó gyerekeknek 12 éves korig nincs szükségük negatív tesztre, illetve nem kell karanténba vonulniuk, ha oltási vagy a víruson való átesésről szóló igazolással, esetleg negatív teszttel rendelkeznek.

 

A tárca továbbá azt ajánlja a Horvátországba utazóknak, hogy töltsék ki az online formanyomtatványt, amely meggyorsítja a turisták ellenőrzését a határátkelőkön.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!