Nyitókép forrása: foreignpolicy.com

 

Oroszország visszavásárolt Szlovákiától a 160 ezer adag, fel nem használt Szputnyik V vakcinát – közölte az Egészségügyi Minisztérium szóvivője, Zuzana Eliášová. Az oroszok ugyanazért az árért vásárolták vissza az oltóanyagokat, mint amennyiért eladták azt Szlovákiának márciusban (9,395 dollár/adag).

 

A fel nem használt vakcinamennyiség már elhagyta az ország területét. Csak annyi maradt Szlovákiában, amennyire a már orosz vakcinára regisztrált személyek beoltására szükség van. Az első adagot eddig 10 500-an kapták meg, és 8000-en vannak a váróteremben.

 

Szlovákia Igor Matovič akkori kormányfő kezdeményezésére márciusban rendelt meg 2 millió adag orosz vakcinát, ebből 200 ezret Szlovákiába is szállított. Az országban akkortájt csúcsra járt a koronavírus-fertőzések, a kórházban ápoltak és a járványban naponta elhunytak száma. Csakhogy a belpolitikai viták és a geopolitikai ideológiai csatározások miatt a vakcina felhasználását folyamatosan elhalasztottak, maga Matovič pedig lemondásra kényszerült, ahogy a korábbi egészségügyi miniszter, Marek Krajčí is.

 

 hirdetes_810x300  

Utódja, Vladimír Lengvarský a mainstream sajtó és a liberális kormánypárti politikusok szándékainak megfelelően jelentős késéssel, a vakcinák szavatossági idejéhez nagyon közel, június 7-én tette elérhetővé az orosz vakcina használatát. A járványhelyzet enyhülése miatt azonban az érdeklődés meredek zuhanásba kezdett (egyébként nem csak a Szputnyik V esetében). A kormány végül úgy döntött, hogy eladja vagy elajándékozza a fel nem használt mennyiséget.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.