Nyitókép forrása: tasr

 

František Imrecze, az adóhivatalokat vezető Pénzügyi Főgigazgatóság egykori feje, Bernard Slobodník, a NAKA volt vezetője, és Ľudovít Makó, a pénzügyőrség bűnügyi részlegének vezetője vallomásukban nagy részletességgel számoltak be arról, hogyan és miért került megfigyelés alá a 2016-os választások előtt az akkor még ellenzékben ténykedő Igor Matovič – derül ki az Aktuality.sk cikkéből. A Smer idején kiépült és ezért a Smer érdekeit végsőkig védő úgynevezett Bödör-csoport kompromittáló anyagokat gyűjtött és vádemelést kreált az ellenzéki politikus ellen. Az „eredményeket” állítólag maga Erik Tomáš, Robert Fico smeres pártelnöke egykori jobbkeze adta át főnökének. Tomáš ma a Peter Pellegrini-féle Hlas egyik legismertebb politikusa.

 

Nem csak Andrej Kiska került a Bödör-csoport figyelmének középpontjába azzal a céllal, hogy csökkentsék veszélyességét a Smerre nézve. Igor Matovič azért került a célkeresztbe, mert többen is úgy gondolták a csoportban, hogy értékes százalékpontokat vehet el a Smertől. A körülményekről a Vámszedő-ügy kapcsán letartóztatott František Imrecze is besázmolt, vagyis az összeesküvésbe az Pénzügyi Főigazgatóságot belerángatták. Imrecze szerint az összekötő szerepét a csoport és a Smer között Erik Tomáš látta el.

 

A 2016-os választások előtt Erikt Tomáš találkozóra hívta Imreczét. Arról beszélt, hogy Fico azt akarja kommunikálni a sajtónak, hogy Matovič adócsaló. Ezután Tomáš azt kérte, hogy részletesen világítsák át az egykor Matovičhoz tartozó RegionPress cég adóhátterét. A Smer később azzal vádolta meg az ellenzéki politikust (későbbi kormányfőt), hogy a cég szolgálati autójának költségeit mesterségesen megemelte. Imrecze azt vallotta, hogy az „elemzés” elkészítésével a korrupció miatt később elítélt Daniel Čechet bízta meg.

 

 hirdetes_810x300  

Az elemzést Imrecze átadta Erik Tomášnak, aki pedig Ficonak kézbesítette. Tomáš a sajtó megkeresésére azzal védekezett, hogy semmilyen elemzés nem volt, sosem kért ilyet Imreczétől, és hogy Robert Fico ilyen témát a 2016-as választás előtt sosem emlegetett, Matovič adóügyei csak 2017-ben kerültek a közvélemény fókuszába. Valójában azonban Robert Fico már 2016 februárjában, tehát nagyon közel a választásokhoz tartott egy sajtótájékoztatót, amelyben azzal vádolta meg Matovičot, hogy cégét 4 millió eurónak megfelelő koronáért egy „fehér lóra” íratta át, a könyvelést pedig megsemmisítette.

 

Találkozó a belügyminisztériumban

 

Ľudovít Makó, aki a Pénzügyi Főigazgatóság bünügyi részlegének vezetője volt, azt vallotta, hogy akooriban Matovič miatt egy másik találkozó is zajlott, méghozzá a belügyminisztériumban. A belügyminisztériumot akkor Robert Kaliňák vezette. A találkozón jelen volt Tibor Gašpar akkori országos főkapitány, és maga Norbert Bödör is. Gašpar állítólag azt javasolta, hogy kezdjenek Matovič ellen büntetőeljárást gazdasági számvitel manipulációja miatt. Makó elmondása szerint Kaliňák az ő jelenlétében neutrálisan viselkedett, nem helyeselt, de nem is ellenkezett.

 

Maga Robert Kaliňák természetesen tagadja, hogy a találkozó valaha is megtörtént volna, ahogy a Matovićról készített elemzés létezését is.

 

Parancsba adták az ellenzék megfigyelését

 

Pedig a jelek szerint az exkormányfő a 2016-os választások előtt a Transpetrol épületének hatodik emeletén megvalóduló tárgyalásnak is témája volt. A találkozón a Bödör-csoport tagjai vettek részt. Bernard Slobodník elmondása szerint az Igor Matovič elleni vádemelés volt a téma, a nyomozást a Nemzeti Korrupcióellenes Egység vezette. A találkozón jelen volt Slobodníkon kívül Tibor Gašpar, Peter Hraško (volt NAKA-igazgató), Robert Krajmer (volt NAKA-részlegvezető) és a minden ügyét szőnyeg alá söprő Dušan Kováčik speciális ügyész.

 

Slobodník azt vallotta, Gašpar elmondta a jelenlévőknek, hogy a közelednek a választások, és „Igor Matovič elviselhetetlen mértékben támadja a Smert. Gašpar és Bödör felrótta a csoport többi tagjának, hogy „nem tudatosítják a helyzet súlyosságát, amely Matovič támadásai miatt csökkentheti a Smerre adott szavazatok mennyiségét„.

 

Arra is felhívták a többiek figyelmét, hogy ha a választásokat elvesztik, akkor „nagyon rosszul járnak” és gyorsan elvesztik jelenlegi pozícióikat. Parancsba adták, hogy mindenki a lehető legtöbb adatot gyűjtse be az ellenzékről, főleg Matovičról.

 

Makó elmondása szerint az általa vezetett pénzügyőrségi részleg meg is figyelte a politikusokat, akiknek a találkozóikról beszámolót kellett készíteni, arra kitérve, hogy mikor, kivel és lehetőleg miről beszéltek az ellenzéki politikusok. Később azonban ezekben a megfigyelésekben már nem akart részt venni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.