Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Az Alkotmánybíróság szerint az ellenzék által kezdeményezett referendum az előrehozott választásokról alkotmányellenes, ezért nem lehet megtartani. Az AB döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs, ráadásul minden további, előrehozott választásokkal kapcsolatos referendum sorsát megpecsételi.

A taláros testület szerda délután közölte álláspontját. A Hlas és a Smer közel 600 ezer aláírást gyűjtöttek össze annak érdekében, hogy ősszel az államfő népszavazást írjon ki, amelynek sikere esetén tavasszal előrehozott választásokra került volna sor. Zuzana Čaputová államfő azonban a petíció leadását követően az AB-hoz fordult a kérdéssel.

 

Čaputová akkor egy 17 oldalas dokumentummal együtt adta át az ügyet az AB-nak, többek között olyan paradoxonokat felsorolva, mint hogy a parlamenti képviselők szabadon élnek a szerzett mandátumukkal, de az érvényes referendum esetén kötelességük lenne megszavazni a választási ciklus lerövidítéséről szóló javaslatot.

 

Az Alkotmány ráadásul nem rendelkezik arról, hogy egy érvényes, előrehozott választásokról szóló referendum milyen következményekkel jár.

 hirdetes_810x300  

 

Legutóbb ebben a témában a Smer gyűjtütt össze 350 ezer aláírást, és kezdeményezett népszavazást az előrehozott választásokért 2004-ben, a II. Dzurinda-kormány regnálása idején. Az akkori államfő, Rudolf Schuster azonban nem fordult az AB-hoz, hanem rögtön kiírta a referendumot. Az azonban végül érvénytelen volt, csak a választójogú lakosság 36 százaléka vett rajta részt.

 

A mostani helyzet érdekessége, hogy még a kormánypártok sem idegenkednek a referendumtól – persze ez nem jelenti azt, hogy bármelyikük előrehozott választást akarnak (bár lenne okunk ezt hinni). Richard Sulík (SaS) gazdasági minisztertől ugyan távol áll, hogy bármikor kritikával illesse az államfőt, hiszen Igor Matovič leváltásakor is jól megértették egymást, de ennek ellenére részt vett volna a referendumon.

 

Igor Matovič ugyanakkor bírálta Čaputovát, amiért az Alkotmánybírósághoz fordult ebben a kérdésben. Matovič szerint az elnök hibázott, és a referendumot meg kell tartani – az egy másik kérdés, hogy az OĽANO nem támogatná az előrehozott választásokat.

 

A Focus-ügynökség múlt héten bemutatott felmérése szerint a választójogú lakosság kicsivel több mint 52 százaléka részt vett volna a referendumon.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!