Nyitókép forrása: 

 

Vladimír Lengvarský szerint szimbolikus összeget kell majd fizetni az antigéntesztelésért. Egyelőre még nem tudni, pontosan mit is takar ez a gyakorlatban, az egészségügyi miniszter azonban elárulta, hogy „legfeljebb 10 euróról” lenne szó. Nem ez volt az egyetlen olyan téma, ahol Lengvarský nem tudott konkrét válaszokat adni. Nyitott kérdés még az ingázók helyzete, bár délután 14 órakor találkozik a képviselőikkel, így ezzel kapcsolatban lesz még ma sajtótájékoztató. Kitérő válaszokat kaptak a sajtó képviselői ugyanakkor a várandós nők oltását, vagy a covid-útlevélnél felmerült problémákat illetően is.

 

A járványhelyzetről szóló, szerdánként esedékes sajtótájékoztató elején az egészségügyi miniszter elmondta, hogy a Koalíciós Tanács keddi ülésén abban egyeztek meg a kormánypártok, hogy jövő hétfőre elkészítik az antigéntesztek finanszírozásának módját tartalmazó elemzést. Ez várhatóan tartalmazni fogja, hogy az antigéntesztekért fizetni kell majd valamilyen szimbolikus összeget. Az is valószínű, hogy havonta bizonyos számú PCR-teszt költségét az állam átvállalja majd az emberektől.

 

Újságírói kérdésre Lengvarský elmondta, hogy a szlovákiai repterekre a szerinte „magasabb színvonalt képviselő” LAMP-tesztek (gargalizálós tesztek) kerülnek. Az egészségügyi tárca már megállapodott a közlekedési minisztériummal, hogy az első LAMP-tesztelést végző mobilközpontot a pozsonyi reptéren helyezik el – várhatóan napokon belül.

 

 hirdetes_810x300  

A tesztelésekkel kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy a jelenlegi járványhelyzetben elegendő figyelni a határokat, és hogy azok, akik beoltatlanok és külföldről érkeznek vissza Szlovákiába, azok regisztrálják magukat az eHranica alkalmazáson keresztül és végezzenek PCR-tesztet, mert ezt tudják a szakértők szekvenálni (kivizsgálni, hogy fertőzés esetén pontosan melyik mutációról van szó). 

 

Lengvarský nyomatékosította, hogy az antigéntesztek mindenképpen fizetősek lesznek, csak a PCR-tesztnél várható az, hogy az állam átvállalja a költségek egy részét. Hogy havonta mennyi PCR-teszt lesz ingyenes, nem tudta megmondani.

 

Az antigénteszt nem elég a szerzett immunitás igazolására

 

A miniszter elmondta, hogy nem szívesen támogatja a kötelező oltás gondolatát, mert nem tudja elképzelni, hogyan szankcionálnák azokat, akik nem hajlandók magukat beoltani.

 

A sajtótájékoztatón elhangzott egyik újságírói kérdés szerint a nemzetközi covid-útlevél kapcsán merültek fel problémák. Az ugyanis, akinek fertőzöttségét korábban csak antigénteszttel mutatták ki, később nem tudott vagy nem volt lehetősége elmenni PCR-tesztet is végezni, nem kaphat uniós covid-útlevelet az antitestek útján szerzett védettség ellenére. Lengvarský erre nem tudott érdemben reagálni, csak konstatálta a helyzetet, majd azért hozzátette, hogy ma már „lehetetlen az antigéntesztek adatait visszavezetni a rendszerbe”.

 

Azt is elmondta ugyanakkor, hogy az antitest-ellenőrzés sem jó megoldás azok számára, akik a fenti problémával küszködnek. Lengvarský szerint sokféle antitest és immunitás létezik, és eltérés lehet az egyes laborok metodikája között is. Ezért mindenkinek azt ajánlja, hogy inkább oltassa be magát.

 

Az antigéntesztek körüli mizéria egyik érdekessége egyébként, hogy a határrezsimről szóló rendeletek egyike sem számol vele. A miniszter szavai ezt megerősítették, kijelentette, hogy belföldön, a legalább antigéntesztet követelő helyszínek (pl. uszodák) miatt van szükség erre a lehetőségre.

 

Lengvarský bejelentette, hogy hamarosan minden oltóponton meghívó nélkül is oltanák az embereket.

 

Azzal kapcsolatban, hogy néhány oltóponton elküldik az oltásra bejelentkező várandós nőket, más helyeken viszont hajlandóak őket vakcinázni, Lengvarský kijelentette, hogy ebben a kérdésben a szakértők tanácsa is megosztott, egyelőre nincs egyértelmű álláspont.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!