Nyitókép forrása: TASR

 

Peter Pellegrini volt kormányfő, egykori smeres politikus, a tavaly megalakult Hlas pártelnöke 150 ezer eurós csúszópénzt fogadhatott el – legalábbis ezt állították egymástól függetlenül František Imrecze és Michal Suchoba vallomásukban, derül ki az Aktuality.sk cikkéből. A Vámszedő-ügyként emlegetett korrupciós botrány egyre magasabb pozíciójú embereket ér el. Az ügy középpontjában túlárazott IT-szerződések állnak, amelyek összértéke meghaladja a 65 millió eurót. Az ezekkel kapcsolatban letartóztatott személyek között van František Imrecze, a Pénzügyi Főigazgatóság egykori feje, Michal Suchoba, az egyik kedvezméynezett vállalat ügyvezetője (IT-mágnás) és maga Jozef Brhel, a Smer egyik mecénásaként számon tartott oligarcha.

 

Az eddigi tanúvallomások szerint a nyerészkedés egy pofonegyszerű módszer szerint zajlott: ha az Imrecze vezetése alatt álló adóhatóságnak IT-rendszerre vagy eszközökre volt szüksége, akkor Suchoba készséggel beszállított Allexis nevű cégén keresztül. Persze, a piaci árnál jelentősen drágábban.

 

2013-ban és 2014-ben a Pénzügyi Főigazgatóság 5,5 millió euróért pályáztatta meg a virtuális regisztrációs kassza projektjét. A pénzügyminiszter akkor Peter Kažimír volt, az államtitkára pedig maga Peter Pellegrini. Az első fázisban az online kasszát az orvosoknak, hoteleknek, jegyzőknek és taxisoknak kellett használniuk, hogy az állam nagyobb rálátást kapjon bevételeikre.

 

 hirdetes_810x300  
Provízióért politikai támogatás

 

A dolog azonban nem volt ennyire egyszerű, Imreczének az online pénztár bevezetéséhez törvénymódosításra volt szüksége, tehát politikai támogatást kellett szereznie. „Természetes” partnere ebben a kérdésben épp Peter Pellegrini volt. Imrecze most vallomásában azt állította, hogy egy nem hivatalos találkozó keretében beszélt Pellegrinivel a problémáról, aki azt válaszolta neki, hogy az adóelkerülés elleni harc stratégiája „időben feszített”, ezért egy törvénymódosításhoz támogatást kieszközölni nem lesz egyszerű. Imrecze vallomása szerint azonban a Hlas elnöke még ennél is tovább ment:

 

„Azt is megkérdezte tőlem, hogy Michal Suchoba hajlandó lenne-e pénzügyileg támogatni, hogy ez a törvénymódosítás megvalósulhasson, tehát provízióra gondolt azért cserébe, hogy átmegy a módosítás”

 

fogalmazott Imrecze.

 

Az adóhatóság egykori vezetője azt is elmondta a rendőrségnek, hogy a pénz nem Pellegrinihez került volna, az ügylet anyagi részét egy közvetítőn keresztül intézték, aki Miroslav Výboh volt, egy oligarcha, aki Robert Fico smeres pártelnök személyes jóbarátja és aki jelentős szereplője a szlovákiai fegyveriparnak.

 

Imrecze és Suchoba a vallomásuk szerint együtt találkoztak Výbohhal a pozsonyi Carlton hotelben. Az oligarcha nemes egyszerűséggel kiszámolta, hogy mennyit is ér a törvénymódosítás politikai támogatása.

 

„30 percnyi tárgyalás után kijelentette, hogy jó lenne jutalékot adni az államtitkárnak is a VERP-ért (virtuális elektronikus pénztár – a szerk.). Arra a kérdésre, hogy mégis mekkora jutalékról lenne szó, azt válaszolta, hogy 150 ezer euró. „

 

vallotta Suchoba. Az államtitkár alatt továbbra is Peter Pellegrinit kell érteni. Imrecze ugyanezt vallotta, azzal kiegészítve, hogy ő sokallta a 150 ezer eurós összeget, de Suchoba nem akarta húzni az időt, így kapásból elfogadta a feltételt. Később a megbeszéltek szerint átadta a 150 ezer euró készpénzt Výbohnak, 500 eurós címletekben, egy dobozban. Az egész ügylet tisztességes lezárásaként Výboh újabb találkozóra hívta Imreczét és Suchobát, amelyen közölte a két férfival, hogy „Pelle köszöni” a jutalékot.

 

A jutalék meghozta a gyümölcsét

 

A pénz gazdát cserélt, az egypárti smeres kormányzótöbbség idején pedig, 2014-ben a törvényhozás megszavazta a szükséges törvénymódosítást, Imreczéék pedig aláírhatták a zsíros szerződést Suchoba cégével, az Allexisszel.

 

Az állítólagos jutalék hírét először a Topky.sk közölte. Pellegrini a portálnak azzal reagált, hogy „soha sem kért semmilyen ‘pénzügyi támogatást’ vagy más előnyt Imreczétől. A Hlas és a Smer megszokott retorikája szerint Pellegrini azzal érvelt, hogy a „bűnbánó tanúk” vallomásait politikai harcra használják fel.

 

„Ebben az esetben a legerősebb ellenzéki párt befeketítésére megy ki a játék. Nem tudom, ki vagy mi motiválja Imrecze urat, hogy valótlanságot állítson. Hiszem, hogy ez nem bosszú a részéről, amiért nem neveztem ki pénzügyminiszternek”

 

mondta Pellegirni a Topky.sk-nak.

 

Ami a VERP 5,5 millió eurós szerződését illeti, azt Imreczéék titkosították, ám végül az Pénzügyőrség új igazgatója, Jiří Žežulka feloldotta a titkosítást. A Vámszedő-ügy kirobbanása után a Pénzügyi Főigazgatóság minden az Allexisszel kötött szerződést felbontott. A VERP-et jelenleg bíróságon perlik szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogsértések miatt.

 

körkép.sk, Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.