Nyitókép forrása: cas.sk

 

Az Állami Gyógyszerfelügyelethez (ŠÚKL) június 30-ig összesen 6700 nemkívánatos mellékhatásról érkezett bejelentés a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatosan. Ebből 566-ot mindősítettek „súlyosnak”, köztük van négy haláleset is. Az relevánsnak ítélt mellékhatások aránya 8,4 százalék.

 

A legszélesebb körben használt Comirnaty vakcinára (Pfizer-BioNTech)  vonatkozóan 3035 bejelentés érkezett, a Vaxzevriára (AstraZeneca) 2827, a Spikevax-ra (Moderna) pedig 767. Az egydózisú Jansen (J&J) vakcinával június 21-től oltanak, a fennmaradó pár napban nem érkezett bejelentés mellékhatásokról az esetében. A Szputnyik V esetében összesen 6 bejelentés érkezett, ám az orosz vakcinát is csak június 7-től használják.

 

Csak júnmiusban 1323 mellékhatásról érkezett panasz a ŠÚKL-hoz, ebből 167 volt súlyos (12,6 százalék). A leggyakoribb nemkívánatos mellékhatások között szerepel az átmeneti eszméletvesztés, ájulás, átmeneti vérnyomás-emelkedés, trombózis, tüdőembólia, infarktus. Ezek nagy része még mindig vizsgálatok tárgyát képezi, mert az érdemi kiértékeléshez további adatok szükségesek, amelyeket a kezelőorvosoknak is igazolniuk kell.

 

 hirdetes_400x285  

A ŠÚKL június 17-én zárta le az oltással kapcsolatba hozott negyedik haláleset vizsgálatát. A 44 éves személyt Vaxzevriával (AstraZeneca) oltották be. A boncolás szerint meglévő krónikus betegség okozott komplikációt az oltás felvétele után. A négy halálesetből három kapcsán a ŠÚKL úgy értékelte, hogy a halál oka és az oltás közötti kapcsolat „lehetséges”, a maradék egy esetben pedig „valószínű”.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!