Nyitókép forrása: pxhere.com

 

A progresszívek nagy bánatára Szlovákia nem csatlakozott a Magyarország elleni elítélő határozathoz. Ezzel kapcsolatban sajnálkozó nyilatkozatott tett nemrég Zuzana Čaputová államfő is, aki a Progresívne Slovensko jelöltjeként jutott az elnöki székbe. A PS azonban július 9-én újabb kedélyborzoló témával rukkolt elő, és petíciót indított a marihuána dekriminalizálása érdekében. Azóta az egyik ismert szlovákiai gyermekorvos is megszólalt az ügyben, és elítélte a PS ötletét.

 

Érdemes kiemelni, hogy a petíció értelmi szerzői Martin Hojsík és Michal Šimečka EP-képviselők voltak (ez utóbbi a Denník N publicistája, Michal M. Šimečka fia; az apa legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy elfogadható alternatívának állította be a volt smeresekből álló Hlas-SD-t, ha liberális pártokkal lépne koalícióra).

 

A mariuhánia legalizációjának petíciója mellett foglalt állást Simona Petrík is, aki nem régóta tagja a PS-nek (korábban a ma már nem létező Sieť színeiben jutott be a parlamentbe), de a párt elnöke, Irena Bihariová „koronája ékszereként” emlegette őt a sajtónak.

 

 hirdetes_810x300  

Šimečkáék kezdeményezésének része az a javaslat is, hogy minden felnőtt ember legfeljebb öt marihuána palántát nevelhet saját fogyasztás céljából, de egyúttal megelőző célú sporttevékenységről és minden járásban létrehozandó tanácsadó irodákról is beszélnek.

 

A petíciót 7000-en írták alá két nap alatt. A Petrík a facebookon köszönte meg az aláíróknak a hozzájárulásukat. A bejegyzés alatti kommentek elég vegyes képet mutatnak, ám ott szólt hozzá a témához Peter Visolajský gyermekorvos is, aki korábban tagja volt a járványügyi bizottságnak, és többek között az Orvosi Szakszervezeti Szövetség elnöke is egyben. Ő nem csak a petíció céljával, de magával a petícióval sem értett egyet.

 

„A drogokról petíció útján kell döntést hozni? (…) Ezt próbálják Kolumbiában, ott biztosan sok aláírást kapnának. Először talán kérdezzék meg a drogfüggőkkel foglalkozó szakértőket”

 

írta Visolajský. Petrík a bírálatot hallva azzal próbált hárítani, hogy a legalizáció végül is a parlament hatáskörébe tartozik, de érdemes megkérdezni erről az embereket is.

 

Visolajský erre azzal reagált, hogy ebben a kérdésben az emberektől kapott visszacsatolásnak nincs értelme. Az orvos véleménye szerint a drogok „fizikai, lelki és társadalmi” vonatkozásban is károsak, és ezt saját tapasztaltból állítja.

 

„Már egyetlen joint egy életre szóló skizofréniát vagy más következményeket okozhat. Gyermekorvos vagyok, túl gyakran látok megtört gyerekeket, akik ’csak marihuánát’ fogyasztottak”

 

fogalmazott Visolajský.

 

 

Olcsó politikai manőverek, libsi konkurenciaharc

 

Az ügy kapcsán az sem mellékes, hogy a PS tavaly nem jutott be a parlamentbe, vagyis úgy nyitotta meg a kérdést, sem politikai ereje, sem döntési felelőssége nincs ebben a kérdésben. Arra azonban kiváló, hogy a többi liberális konkurens párt helyzetét gyengítse. Elsősorban az SaS-et, amely már megalakulása óta a marihuána legalizálását szorgalmazza.

 

Az SaS-en kívül azonban nincs olyan parlamenti párt, amely általánosan legálisan fogyaszthatóvá tenné a marihuánát. A legtöbb parlamenti párt azonban egyetért abban, hogy enyhítsék a törvény szigorát a fogyasztók számára. Jelenleg ugyanis egy marihuána-fogyasztó ugyanakkora büntetésre számíthat, ha elkapják, mint egy terjesztő.

 

Mária Kolíková, a Za ľudí liberális frakciójának vezére, igazságügyi miniszter már kidolgozta a marihuána körüli törvényi módosításokat. Ez meghatározna egy konkrét mennyiséget „szokott drogadag” néven, amely alatt több éves börtönbüntetéssel járó bűncselekmény helyett a marihuána-birtoklása csak vétségnek számítana.

 

Ugyanakkor minél magasabb az adott illetőnél talált drogmennyiség a törvénybe foglalt „megszokott”-nál, annál keményebb büntetést rónának ki a hatóságok. Kolíková javaslata egységesítené a bíróságok ítélethozatali gyakorlatát, mert ez régiónként elég eltérő.

 

Ugyanakkor még Kolíková is elutasítja a marihuána legalizációját úgy, ahogy azt most a PS propagálja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.