Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a Szlovák Közegészségügyi Hivatal azon rendeletét, amely július 9-e óta minden olyan Szlovákiába érkező személynek karantént rendel el, aki nincs beoltva a koronavírus elleni vakcinával. Az Alkotmánybíróság keddi ülésének eredményéről Martina Ferencová szóvivő tájékoztatott szerdán.

 

Az Alkotmánybíróság egyúttal megújította a Szlovák Közegészségügyi Hivatal júniusi, utazási szemaforról szóló rendeletét, amely zöld, narancssárga és piros besorolás szerint osztályozza az egyes országokat.

 

 hirdetes_300x300  

A júliusi rendeletet az ellenzéki Smer-SD támadta meg az Alkotmánybíróságon azzal, hogy az ilyen jogi előírás diszkriminálja az oltatlanokat a szabad mozgáshoz és az országba való szabad belépéshez való alkotmányos joguk gyakorlásában. Egyúttal azzal is érveltek, hogy diszkriminálják az ingázókat az alkotmányos munkajog alkalmazásában.

 

A döntés megindokolásában az Alkotmánybíróság többek között arra is rámutatott, hogy a rendelet teljesen beoltott személyeknek tekinti azokat, akik csak a koronavírus elleni vakcina első dózisát kapták meg. Az Alkotmánybíróság szerint a jelenlegi tudományos ismeretek értelmében vitathatatlan, hogy az első adag vakcina után még nem alakul ki a megfelelő mennyiségű ellenanyagszint.

 

Az Alkotmánybíróság szerint a rendelet lényegében azoknak a személyeknek engedélyezi a határon való átlépést, akik nem rendelkeznek teljes átoltottságggal, és számukra még csak kötelező karantént sem rendel el.

 

„Az élet és az egészség védelmének szempontjából ez a tény ellentmond egymásnak, főleg úgy, hogy a beoltatlan személyekre kranténkötelezettség vonatkozik“

 

– konstatálta az Alkotmánybíróság.

 

Az Alkotmánybíróság tájékoztatása szerint a megtámadott jogi előírásból az sem derül ki, mi volt az oka annak, hogy bizonyos embercsoportokkal szemben különböző elbírálást vezettek be.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.