Paszkál
  • HUF: 390.11
  • USD: 1.04
  • 14 °C
  • 22 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyzete a Szlovák Közegészségügyi Hivatal július 9-i rendeletét

Egyúttal megújította a Szlovák Közegészségügyi Hivatal júniusi, utazási szemaforról szóló rendeletét.

Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a Szlovák Közegészségügyi Hivatal azon rendeletét, amely július 9-e óta minden olyan Szlovákiába érkező személynek karantént rendel el, aki nincs beoltva a koronavírus elleni vakcinával. Az Alkotmánybíróság keddi ülésének eredményéről Martina Ferencová szóvivő tájékoztatott szerdán.

 

Az Alkotmánybíróság egyúttal megújította a Szlovák Közegészségügyi Hivatal júniusi, utazási szemaforról szóló rendeletét, amely zöld, narancssárga és piros besorolás szerint osztályozza az egyes országokat.

 

A júliusi rendeletet az ellenzéki Smer-SD támadta meg az Alkotmánybíróságon azzal, hogy az ilyen jogi előírás diszkriminálja az oltatlanokat a szabad mozgáshoz és az országba való szabad belépéshez való alkotmányos joguk gyakorlásában. Egyúttal azzal is érveltek, hogy diszkriminálják az ingázókat az alkotmányos munkajog alkalmazásában.

 

A döntés megindokolásában az Alkotmánybíróság többek között arra is rámutatott, hogy a rendelet teljesen beoltott személyeknek tekinti azokat, akik csak a koronavírus elleni vakcina első dózisát kapták meg. Az Alkotmánybíróság szerint a jelenlegi tudományos ismeretek értelmében vitathatatlan, hogy az első adag vakcina után még nem alakul ki a megfelelő mennyiségű ellenanyagszint.

 

Az Alkotmánybíróság szerint a rendelet lényegében azoknak a személyeknek engedélyezi a határon való átlépést, akik nem rendelkeznek teljes átoltottságggal, és számukra még csak kötelező karantént sem rendel el.

 

„Az élet és az egészség védelmének szempontjából ez a tény ellentmond egymásnak, főleg úgy, hogy a beoltatlan személyekre kranténkötelezettség vonatkozik“

 

– konstatálta az Alkotmánybíróság.

 

Az Alkotmánybíróság tájékoztatása szerint a megtámadott jogi előírásból az sem derül ki, mi volt az oka annak, hogy bizonyos embercsoportokkal szemben különböző elbírálást vezettek be.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Sági Ipoly
2021. Júl. 14. 21:19

ez hihetetlen..... hová jutottunk,,,, ???,, az alkotmánybíróság megoldotta a gordiuszi csomót.... útlevél vagy személyazonossági igazolvány nélkül se lehet a határon átmenni,,,, autót se lehet vezetni jogosítvány nélkül,,,,, továbbmegyek: a kedvenc sörömet se ihatom meg vezetés elött.... hallatlan,,,, ezek a súlyos diszkriminációk,,, be is adom az alkotmánybíróságra,,,,

Peter.S
2021. Júl. 15. 00:54

Alkotmany, szabadsag, jog, .... Már csak üres frázisok.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket