Nyitókép: reprofoto

 

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter kollégáihoz hasonlóan csak a sajtóból értesült arról, hogy az Alkotmánybíróságnak kifogásai vannak a Közegészségügyi Hivatal 223-as számú rendeletével szemben, mely a külföldről hazatérők határátlépésének feltételeit taglalja. A tárcavezető hagyományos szerdai sajtótájékoztatóján nem is kívánt ezzel kapcsolatban bővebben nyilatkozni.

 

Mint mondta, amint megkapják az Alkotmánybíróság véleményezését és kifogásait, reagálnak majd. Addig is kiemelte, hogy kitart amellett, hogy a már beoltott személyeknek minél szélesebb körű enyhítéseket biztosítsanak.

 

Azzal kapcsolatban, hogy az Alkotmánybíróság döntése mennyire lesz hatással azokra, akik jelenleg is külföldön tartózkodnak, Lengvarský elmondta:

 

 hirdetes_810x300  

Az intézkedések, melyek az Alkotmánybíróság döntése után kerülnek elfogadásra, mérsékeltebbek lesznek, mint a mostaniak, tehát akik már elutaztak nyaralni, nem kell, hogy féljenek.

 

A tárcavezető arról is tájékoztatott, hogy ő személy szerint támogatja a már bejelentett pénzbeli támogatásokat a beoltottak részére (covid-lottó), valamint a közvetítői támogatást is. Ezen felül azonban úgy véli, hogy aki már be akarta oltatni magát, az meg is tette, így más módon kell megközelíteni az oltatlanokat.

 

Zöld az egész ország, beltéren és a tömegközlekedési eszközökön azonban továbbra is kötelező a maszkviselés

 

Egyrészt az oltási kampány új dizájnján dolgoznak, másrészt még ma tárgyal az egészségbiztosítókkal arról, hogy miképp lehetnek jobban motiválni a háziorvosokat, hogy vállalják betegeik beoltását.

 

Nem tudjuk elkerülni a vírus importálását

 

Matej Mišík, az IZA (Egészségügyi Elemzések Központja) vezetője az egészségügyi tárca szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy csökkenő trend mutatkozik a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek számában, lélegeztetőgépre országosan már csak kevesebb mint 10 fő szorul. Az ország nyugati részén már 70 százalék körüli a beoltottság mértéke (megjegyezzük, hogy Mišík a felnőtt népességhez arányosította a számokat).

 

Matej Mišík, fotó: reprofoto

 

Mišík elmondása szerint nem tudjuk elkerülni a vírus importálását, a felállított intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a vírus terjedése ne legyen extrém módon gyors. Úgy véli, azzal, hogy más országokban romlik a helyzet, olyan intézkedésekre van szükség, melyek behatárolják a vírus gyors terjedését.

 

Szlovákiában már viszonylag hosszabb ideje tapasztalható a pozitív esetek számának mérsékelt növekedése, ami minden bizonnyal a kirándulásokról hazatérőkkel állhat kapcsolatban.

 

Délnyugat-Szlovákia továbbra is élen jár oltakozásban

 

A delta-variáns jelenleg a pozitív esetek mintegy 17 százalékát teszi ki, azonban eleve alacsony számú fertőzött esetből kerülnek ki. Szlovákiában továbbra is az alfa-variáns a domináns.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!