Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Július 16-án, pénteken teszik közzé a határátlépésre vonatkozó új rendeletet, amely július 19-én, hétfőn lép érvénybe.

 

Az új rendeletben változni fog azoknak a személyeknek az elbírálása, akiket eddig csak egy adag vakcinával oltottak be. Ezeknek a személyeknek már a hazatérés utáni első napon lehetőségük lesz elmenni PCR-tesztre, és negatív eredmény esetén azonnal befejezhetik a karantént. Az átmeneti rendelkezés két hétig lesz érvényben. A hírt Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter közölte.

 

 hirdetes_400x285  

A miniszter szerint az átmeneti rendelkezéssel azoknak a személyeknek a hazajövetelén fognak változtatni, akik csak egy adag vakcinával vannak beoltva, és még a régi feltételek szerint utaztak el az országból.

 

„Ezután ismét áttérünk a standard üzemmódra, amikor a határokon két kategóriát fogunk megkülönböztetni – védetteket és nem védetteket“

 

– mondta Lengvarský, hozzátéve, hogy oltatlanoknak fogják minősíteni azokat, akik csak egy adag vakcinával vannak beoltva.

 

A rendelet előkészítését Daša Račková, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal szóvivője is megerősítette, mondván, hogy az új rendelet összhangban lesz az Alkotmánybíróság értelmezésével.

 

„A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy nem térünk vissza az előző rendelethez, vagyis a háromszínű utazási szemaforhoz. A célunk az, hogy elkerüljük a jelentős határátlépési módosításokat a gyorsan terjedő Delta-variáns miatt“

 

– jegyezte meg Račková.

 

A szóvivő azt is hozzátette, hogy azoknak a személyeknek, akik július 9-e előtt – azaz az aktuális rendelet hatályba lépése előtt – kapták meg az oltást és nem teljesítik a teljesen beoltott személyre vonatkozó meghatározást, a hazatértük után PCR-tesztet kell abszolválniuk, és negatív teszt esetén azonnal befejezhetik a karanténjukat. A Szlovák Közegészségügyi Hivatal szintén megerősítette, hogy az átmeneti rendelkezés 14 napig lesz érvényben.

 

Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter csütörtökön kiemelte, hogy továbbra is az aktuális rendelet van érvényben, és ehhez kell igazodni. Ez azt jelenti, hogy a teljesen beoltott személyeknek a hazaérkezésük után nem kell karanténba vonulniuk. Az oltatlan személyeknek karanténba kell menniük, amit legkorábban az ötödik napon fejezhetnek be negatív PCR-teszteredménnyel. Azoknak a személyeknek, akik csak egy adag vakcinával vannak beoltva, egyelőre nem kell karanténba vonulniuk.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.