Nyitókép forrása: TASR

 

A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet (SIŽP) a rendőrséggel együttműködve megállapították, hogy az Érsekújvári járásbeli Bellegszencsén (Podhájska) a helyi termálfürdőben az egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségű radioaktív részecskét észleltek, és a problémát a fürdő vezetése megpróbálta eltitkolni – derül ki az RTVS beszámolójából.

 

„A minisztérium jelenlegi vezetése mindent megtesz azért, hogy a termálvíz mihamarabb újra biztonságos legyen”

 

olvasható a szaktárca nyilatkozatában.

 

A vízben talált radioaktív részecskék mennyisége ugyanakkor jelentősen túllépte a megengedett egészségügyi határértéket. A rendőrség nyomozásának köszönhetően derült ki, hogy a termálvíz minőségét kivizsgáló szakértő eltitkolta és kihagyta a jelentéséből a sugárzásra vonatkozó információkat.

 hirdetes_400x285  

 

A hírt először közlő RTVS ezzel kapcsolatban leszögezi, a fentiekből az következik, hogy a környezetvédelmi minisztérium előző vezetése hamis vízminőségi elemzések alapján engedélyezte a termálvíz kinyerését, amely így árthatott a látogatók egészségének. 

 

A felügyelet  megállapította a termálvíz jogtalan kinyerését, és a fürdőt működtető céget 130 ezer eurós pénzbírságra büntette – a cég fellebbezett a büntetés ellen.

 

Nem csak emiatt koppintottak azonban a bellegszencsei fürdő vezetőinek körmére, az is kiderül, hogy fürdő szennyvizét éveken keresztül a helyi patakba engedték, ami aztán a Liska folyóba torkollt.

 

„A törvényszéki vizsgálat bebizonyította, hogy a szennyvíz kiengedése (…) a folyó élővilágának elhalását és más súlyos környezeti károkat okozott”

 

közölte a környezetvédelmi minisztérium, hozzátéve, hogy jelenleg is várják a vizsgálatok és a rendőrségi nyomozás eredményeit, amely megmutatja, hogy a bellegszencsei visszaélésekhez volt-e köze és ha igen, milyen mértékben a környezetvédelmi minisztérium előző garnitúrájának. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.