Nyitókép: reprofoto/facebook.com

 

A Sme rodina Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter, a beoltottakra érvényes előnyökről szóló törvényjavaslata ellen fog szavazni – jelentette be Boris Kollár.

Mint a Sme rodina pártelnöke fogalmazott, míg nem lesz világos annak biztosítottsága, hogy a törvényjavaslatot a nem beoltottak javára változtatják, nem fogják támogatni. A Sme rodina már egy hónappal ezelőtt is megvétózta a törvényjavaslatot, mint mondták, most nem vétózzák meg, de támogatni nem fogják.

 

A törvényjavaslat szerint újonnan több szabadságot kapnának a már beoltott személyek, például a tömegrendezvényeken, vendéglőkben.

 

Kollár kiemelte, hogy pártja teljes mértékben támogatja az oltást, ő maga és családja is be van már oltva, azonban azt ő és pártja is ellenzi, hogy bekategorizálják az embereket „beoltottakra”, akiknek mindent szabad és „oltatlanokra”, akiknek semmit, vagy pénzükbe kerül megvásárolni a szabadságot.

 hirdetes_810x300  

 

Hangsúlyozta, hogy nincs megoldás az ingázókkal kapcsolatban. Mint mondta, annak, aki belföldön megy egyik városból a másikba, semmilyen papírt nem kell felmutatnia, de ha már át akarja lépni a határt, akkor szüksége van oltási igazolásra vagy PCR-tesztre.

 

A házelnök szerint nem kérheti az állam az ingázóktól, hogy folyamatosan PCR-tesztet készíttessenek, miközben azt az állam nem támogatja anyagilag.

 

Elmondása szerint ha a törvényt úgy változtatnák, hogy a teszteket teljes mértékig az állam állja és nem kategorizálják be benne az embereket, akkor azonnal támogatni fogják. Mint fogalmazott, idáig nem kaptak semmilyen konkrétumot az egészségügyi minisztertől arra vonatkozólag, hogy miként lenne megoldva a tesztek finanszírozása. Aláhúzta, hogy senkit sem lehet gazdaságilag vagy másképp kötelezni az oltásra. Rámutatott, hogy vannak emberek, akik egészségügyi okokból, vagy más komoly félelem miatt nem élnek az oltás lehetőségével, de őket is meg kell érteni.

 

A Lengvarský-féle törvénymódosítás a közegészségügy védelméről, támogatásáról és fejlesztéséről arról szól, hogy a Közegészségügyi Hivatal a járványügyi intézkedések megállapítása során figyelembe venné a digitális Covid-igazolványt, mely azonnali információt szolgáltatna arról, hogy valakit beoltottak-e, volt-e negatív koronavírusteszje, vagy átesett-e a betegségen.

 

Érdemes megjegyezni, hogy az ingázókra már most is vonatkozik a beoltottsági megkülönböztetés a Közegészségügyi Hivatal által kiadott rendeleteken keresztül, így ezt Lengvarský törvénye jelenleg nem befolyásolja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.