Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

A demokrácia része a véleménynyilvánítás joga. Fontos azonban, hogy a demonstrációk békésnek folyjanak le – mondta Eduard Heger (OLaNO) kormányfő pénteken. Ezzel reagált a parlament előtti tiltakozó akcióra. Megjegyezte, hogy megengedhetetlen a rendőrök elleni bármilyen agresszív fellépés vagy támadás. Heger szavait a kormányfő szóvivője, Ľubica Janíková tolmácsolta a sajtónak.

 

„Megértem, hogy az emberek már belefáradtak a pandémiába és hogy egyikünknek sem kényelmesek az intézkedések. Ugyanakkor mindent azért teszünk, hogy Szlovákia összes polgárának az életét védjük. A tüntetőkét is”

 

tette hozzá Heger.

 

A tüntetést támogató Luboš Blaha (Smer-SD) és Marian Kotleba (LSNS) láthatóan jól megértik egymást. Fotó: TASR

 

 hirdetes_300x300  

Az OLaNO ezzel kapcsolatban közösségi oldalán azt írta, hogy az ellenzéki politikusnak a mai tiltakozó akció is csak arról szól, hogy támogassák az agressziót és az erőszakot, kifejezik az emberi életekkel szembeni tiszteletlenségüket és politikai pontokat szereznének az egészségért és az emberi életekért folytatott harc kárára. Mint fogalmaznak, a szabad véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadsága alkotmányos joga mindenkinek, de

 

„nem lehet mindegy számunkra, ha a Blaha és Kotleba által felhergelt csoport rendőrökre és újságírókra támad és akadályozza a parlament alkalmazottjait munkájuk elvégzésében”

 

Elégedetlen polgárok tüntetnek a parlament előtt. A rendőrség könnygázt vetett be

 

Pčolinský: A rendőrség kudarcot vallott a parlament előtti tüntetés biztosítása során

 

Peter Pčolinský (Sme rodina) parlamenti képviselő szerint a rendőrség kudarcot vallott a mai, parlament előtti tüntetés kapcsán, mivel nem tudott róla előre. Úgy véli, hogy Peter Kovařík  országos rendőrfőkapitánynak meg kellene magyaráznia, hogy kerülhetett erre sor.

 

A rendőröknek mintegy négy óra után sikerült leszorítani a tüntetőket a parlament közvetlen bejárata elől a lépcsőkig. A tiltakozók egyelőre nem tágítanak, olyan információ is elhangzott, hogy ha kell, ott éjszakáznak az épület előtt.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, tüntetők egy nagyobb csoportja pénteken tiltakozó akcióba kezdett a parlament épülete előtt, ahol a képviselők üléseznek. A tüntetők tojásokat dobáltak, kiabáltak, a rendőrök pedig könnygázt is bevetettek a délelőtt során, miután a demonstrálók megpróbáltak erőszakkal bejutni a parlament épületébe.

 

Peter Kovařík rendőrfőkapitány szóvivője beszámolója szerint ellenőrzést rendelt el a pozsonyi kerületi rendőrség eljárása kapcsán. „Az eredményekről az ellenőrzés befejezte után fogunk tájékoztatni” – mondta Bárdyová. A tüntetés során könnyebb sérüléseket szenvedett egy rendőrnő.

 

sita

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!