Nyitókép forrása: nrsr.sk

 

A Közegészségügyi Hivatalok a járványellenes intézkedéseknél figyelembe veheti a COVID-igazolványok (oltási igazolványok) meglétét – döntött a parlament vasárnap délelőtt. A covid-igazolás tanúsítja, hogy az adott személy be van oltva koronavírus ellen, rendelkezik negatív teszttel, hogy vagy a törvény által előírt időn belül korábban már átesett a fertőzésen.

 

Nehéz döntés volt, a kormánypártok igyekeztek a választók egy jelentős körében népszerűtlennek ítél intézkedés felelőssége alól kibújni, így gyakorlatilag a közegészségügyre hárítottak a gyakorlati érvényesítést. Az ugyanis csak „figyelembe veheti”, de köteles figyelembe venni a covid-igazolás meglétét.

 

A parlamentben jelen lévő 133 képviselőből 77-en szavazták meg az egészségügyi minisztérium javaslatát, 55-en nemmel voksoltak, egy képviselő tartózkodott.

 

 hirdetes_810x300  

A módosítás lehetővé teszi, hogy a közegészségügy egészségügyi vészhelyzet idején covid-igazoláshoz kösse egyes vállalkozó telephelyek vagy tömegrendezvények meglátogatását. Adott esetben az ilyen igazolással rendelkező személyek korlátlanul igénybe vehetik az adott vállalkozás szolgáltatásait vagy részt vehetnek az adott tömegrendezvényen.

 

A parlament a döntésről gyorsított eljárásban tárgyalt, hatályba pedig a törvénytárban való megjelenésekor lép. A módosítást Zuzana Čaputová államfőnek is alá kell írnia.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.