Bellegszencsei termálvíz - A közegészségügy szerint nincs ok a pánikra - Körkép.sk
Dóra, Dorottya
  • HUF: 388.38
  • USD: 1.08
  • -5 °C
  • 2 °C
Belföld

Bellegszencsei termálvíz – A közegészségügy szerint nincs ok a pánikra

A környezetvédelmi tárca korábban az egészségügyi határértéket messze meghaladó értékekről beszélt

Nyitókép forrása: rtvs.sk

 

Először bezárták a népszerű fürdőzőhely medencéit, majd olyan információk láttak napvilágot, hogy a megengedettnél jóval magasabb volt a radioaktív részecskék jelenléte a termálvízben. Mindkét mozzanat a bellegszencsei termálfürdőhöz kötődik, ám a botrány már messze túlmutat rajta. Az RTVS beszámolója szerint a bellegszencsei hírek alapjaiban rázták meg az eddig kivételesen egészségesnek tartott termálvízből ételkiegészítőket vagy kozmetikai cikkeket gyártó cégeket.

 

Az első hírek az illetékesek viszonylag óvatos fogalmazása ellenére is nagy port kavart, a Közegészségügyi hivatal most azt bizonygatja, hogy a történtek ellenére nincs mitől tartani.

 

A bellegszencsei fürdőt több ezren látogatták meg eddig gyógyászati célból, különféle mozgásszervi bántalmak vagy atópiás ekcéma tüneti kezelése végett. A termálvíznek tulajdonított jótékony hatást kihasználva döntött sok vállalat amellett, hogy kozmetikai készítményeket gyártanak belőle. Azonban, miután megjelentek a bellegszencsei fürdőről szóló hírek a sajtóban, le kellett állniuk a gyártással.

 

SJE Nyílt nap

A közegészségügyiek most olyan információt közöltek az ügy kapcsán, amit korábban a környezetvédelmi minisztérium nem. Szerintük pánikra nincs ok, a bellegszencsei termálvizet pedig a csapvízhez hasonlították.

 

“A termálvíz kapcsán olyan radiológiai mutatókról számoltak be korábban, amelyeket ivóvíz, természetes ásványvíz, vagy emberi fogyasztásra alkalmas forrásvíz kategóriáira vonatkoztatnak. Ezek a radiológiai mutatók nincsenek meghatározva termálvizek esetében”

 

közölte szóvivőjén keresztól a Szlovákiai Közegészségügyi Hivatal.

 

Radioaktív részecskéket találtak a bellegszencsei (Podhájska) termálfürdőben

 

RTVS.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket