Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Az Egészségügyi Minisztérium minden szerdán frissíti a COVID-automata térképét, de magában az egész szabályrendszer is változóban van. A parlamenti képviselők a hétvégén elfogadták, hogy egyes telephelyek, szolgáltatói egységek ügyfeleiktől negatív tesztet, oltási igazolást kérhetnek, vagy igazolást arról, hogy 180 napon belül estek át a koronavíruson. A Markíza televízió információ szerint a három igazolás valamelyikének felmutatására vonatkozó kötelezettség már a sárga besorolású járásokra érvényes lehet (jelenleg minden járás az eggyel jobb kategóriát jelentő zöldbe tartozik). Az új automata augusztus 9-étől lesz érvényes.

 

Elvileg a munkahelyeken az igazolások felmutatása nem lesz kötelező, a döntés a munkáltató kezében lesz.

 

Eredetileg Valdimír Lengvarský egészségügyi miniszter javaslata úgy szólt, hogy a beoltatlanok mindenhol kénytelen lettek volna negatív tesztet felmutatni, a teszteket pedig nekik kellett volna fizetni. A Sme rodina azonban ellenkezett, elutasított az emberek „megkülönböztetését”. Végül az OĽANO érkezett egy kompromisszumos megoldással: a beoltatlanok kénytelen lesznek negatív tesztet vagy a fertőzés korábbi átvészeléséről szóló igazolást felmutatni, de ezekért nem kell fizetniük munkába járás illetve iskolalátogatás esetén.

 

 hirdetes_300x300  

A munkahelyeken és az iskolákban antigén-alapú önteszteket használnának, a negatív eredményt pedig 48 óráig ismernék el. Az élelmiszerüzletek, drogériák, gyógyszertárak vagy más „létszükségleti cikkeket árusító üzletek” esetében nem kell még teszt sem. Az éttermek és edzőtermek látogatásához azonban már negatív tesztre lesz szükség, amelynek darabjáért 5 eurót kell fizetni.

 

Hogy hol lesz szükség PCR-tesztre és azok milyen lejárati idővel rendelkeznek majd, egyelőre nem lehet tudni. Azt azonban igen, hogy az ingázók ismét kivételt kaptak, negatív antigénteszt ellenében átléphetik a határt és mentesülnek a karantén alól. A tesztelést a MOM-pontokon és közvetlenül a határon az állam biztosítja az államkassza terhére. A teszt negatív eredményének érvényessége 48 órás lesz.

 

Új COVID-automata

 

Lengvarský korábbi kijelentései alapján a készülő új COVID-automata egyszerűbb lesz (megjegyezzük, az eddig sem volt túl bonyolult, ám az alkalmazását a döntéshozók alaposan túlkomplikálták). Az új verzióban csak öt szín lesz a jelenlegi hét helyett, és a szabályozás figyelembe fogja venni az egyes járások átoltottsági szintjét az 50 év felettiek körében – a lakosság ezen csoportjának megfertőződése felelős ugyanis a kórházak telítődéséért (az eddigi tapasztalatok szerint).

 

Az idősek körében magasabb oltottsági szinttel rendelkező járások ez alapján nem kerülnek automatikusan rossz besorolásba a fertőzésszámok megugrásával. Rossz hír, hogy ez a biztonság alig pár járás érint. Jelenleg átoltottság szempontjából a legjobb helyzetben a főváros van 72,6 százalékkal (50+ korosztályról van szó), valamint a Szenci, Bazini, Nagyszombati és Dunaszerdahelyi járások.

 

Nagy a lemaradása a Puhói, Korponai, Losonci, Nagykürtösi, Rimaszombati, Gölnicbányai, Nagyrőcei, Kiszucaújhelyi, Csacai, Gyetvai, Poltári járásokban (a felsoroltak között három magyarlakta is van).

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.