Nyitókép: SITA/AP Photo/Nicolas Garriga

 

Az elmúlt két hétben pozitív teszteredményt produkálók 76 százaléka nem volt beoltva sem az első, sem a második adag vakcinával.

 

Szlovákiában már beindult a harmadik hullám, állítja Martin Pavelka, az egészségügyi minisztérium alá tartozó Egészségügyi Elemzések Intézetének epidemiológusa.

 

Állítását a reprodukciós szám alakulásával támasztja alá, mely már harmadik hete a kritikus 1-es érték felett van. Azaz, többen fertőződnek meg a Covid-19 vírussal, mint amennyien kigyógyulnak belőle.

 hirdetes_810x300  

 

A harmadik hullámot az ún. indiai, Delta-variáns jellemzi, mely fertőzőbb, mint az eddigi mutációk. Pavelka szerint a deltával mindannyian kapcsolatba kerülünk.

 

Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője szerint az elmúlt két hétben pozitívan tesztelt személyek 76 százaléka egyáltalán nem volt beoltva, azaz nem kapta meg sem az első, sem a második adag oltást. Elmondható tehát, hogy a harmadik hullám az oltást elutasítók, illetve beoltatlanok között terjed.

 

Az átoltottság mértéke Szlovákiában regionális szinten nagyban különböző. Ennek mértéke legalább az első adag vakcina vonatkozásában 26 és 59 százalék között mozog. A teljes átoltottság aránya régiók szerint 23 és 54 százalék közötti.

 

Továbbra is nagyok tehát a regionális különbségek. Pozsonyban például az 50 év felettiek 70 százaléka teljesen átoltott. A fővárost Dunaszerdahely, Bazin, Szenc és Nagyszombat követi.

 

A delta variáns lefolyása súlyosabb, mint az eddig ismert mutációk esetében, mégpedig már a fiatalabb korosztály körében is. A leghatékonyabb védekezést ellene az oltás biztosítja.

 

Kritikusan fontos az is, hogy megfelelő időben megkapjuk mindkét adag vakcinát. Eliášová szerint a lehetőség ablakai fokozatosan bezárulnak.

 

„Most van az utolsó lehetőség arra, hogy megszerezzük a teljes védettséget még azelőtt, hogy a harmadik hullám a magas fertőzésszámokkal lecsapna,“

 

mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy mindenki, aki nincs beoltva, automatikusan a megfertőződést választja.

 

„Amivel veszélynek teszi ki magát, mégpedig, hogy súlyos egészségügyi szövődményei lehetnek, és akár bele is halhat. Ezzel ellentétben az oltás nagymértékben biztonságos és hatékony. Válasszuk az életet, és ne kockáztassuk saját és közeli hozzátartozóink egészségét,“

 

figyelmeztetett Eliášová.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.