Nyitókép forrása: MZ SR

 

Nem csak az ellenzék által sokat emlegetet Eurolab Lambda nagyszombati vállalat keresett jelentős összegeket azon, hogy koronavírus-teszteket értékesített az államnak. A kassai Juhapharm a múlt évben meghúszszorozta nyereségét egy hasonló szerződésnek köszönhetően – derül ki az Aktuality.sk cikkéből.

 

A Juhapharm évente néhány tízezer eurós nyereséget szokott termelni, a múlt évben azonban 374 ezer euróra hízott gazdasági eredménye. Igaz, hogy egy nagyságrendben elmarad az Eurolab Lambdáétól, a Juhapharm számainak megugrása azonban elég szembeötlő.

 

A cégjegyzék szerint a Juhapharm 24 éves múltra tekint vissza, többnyire gyógyszerészeti, gyógyászati és kozmetikai területeken folytat kutatás-fejlesztési tevékenységgel foglalkozott. A cég a Juhás-család birtokában van, hárman osztoznak a tulajdonjogon, és a Transparency Interantional Slovensko szerint szoros kapcsolatban állnak a Smer egyik korábbi erős politikusával, Zdenka Trebuľával.

 

 hirdetes_400x285  
Egymillió teszt

 

Trebuľa volt más Kassa polgármestere és kassai megyefőnök is. Különleges ismertetőjegye, hogy együtt vállalkozott a néhai Pavol Paškával, a Smer egykori házelnökével, aki anno a nagy port kavaró CT-botrány egyik főszereplője volt. Trebuľa fia, Matej szintén az egészségügyben vállalkozik, és épp a Juhás-családdal működik szorosan együtt.

 

A Juhapharm tavaly októberben nyerte el első állami megrendelését, történetesen a gazdasági minisztérium alá tartozó Szlovák Tartalékalap második közbeszerzési felhívását nyerte el. Végül a kassai cég 1 millió koronavírus-tesztet szállított le a Tartalékalapnak, amiért 4,3 millió eurós bevételt realizált (ez tartalmazza a áfát is).

 

A céget igencsak élesen kritizálta annak idején Igor Matovič akkor kormányfő is. A kapott tesztekről szó szerint azt mondta, hogy még a kutyát sem tesztelné le velük. A Juhapharm helyett a gyártó, a dél-koreai Rapigen bizonygatta az igazát. Az ügyben nyomozás is indult hűtlen kezelés gyanújával, ami még nem ért véget.

 

A tesztvásárlások kapcsán nemrég a Közbeszerzési Hivatal is megszólalt, amely úgy vélte, hogy a Szlovák Tartalékalap mindhárom tesztvásárlási pályázatánál megsértette a törvény egyes passzusait, többek között az átláthatóság elvét is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!