Nyitókép: Nadácia Zastavme korupciu (Fb-oldal)

 

Augusztustól a speciális bíróság gondoskodik arról, hogy a gazdasági bűnözők az összelopott vagyonukat már ne tudják átírni a családtagjaikra.

 

Korábban az volt a bevett szokás, hogy amikor már a törvénytelenségeket elkövetők érezték hogy szorul a hurok, a különböző gazdasági bűncselekményekben sáros személyek inkább bevonultak pár évre a börtönbe. Mindezt azért, hogy aztán a kiszabott évek leülése után, esetleg jó magaviselet miatt esetleg korábban szabadulva élvezhessék életük végéig az összelopott vagyont. Hogy ez megtörténhessen, előtte természetesen át kellett menteni,  át kellett írni a vagyont a családtagokra, barátokra.

 

Ennek vetett véget a szlovák jogrend 2021. augusztus 1-től. Az Állítsuk meg a korrupciót! Alapítvány tájékoztatása szerint így már nem lesz lehetőség arra, hogy a gyerekekre, feleségekre, szeretőkre, családi barátokra írja át az illető gépkocsiját, villáját, yachtját, vagy éppen négykerekűjét, esetleg vállalkozását.

 hirdetes_810x300  

 

2021 január 1-től már hatályban van a vagyonelkobzásról szóló törvény, augusztus 1-től pedig megkezdi működését az ennek érdekében eljáró fontos Hivatal is.

 

Az Alapítvány tájékoztatása szerint sikerült elérniük az igazságügyi minisztérium munkacsoportjában a fenti szigorítást, amivel betömték a törvényi kiskaput. Szlovákiában így immár minden törvényi lehetőség adott arra, hogy a korrupcióval szembeni küzdelem valóban hatékony legyen. A többi már a bírák, illetve az igazságszolgáltatás egyéb szerveinek a kezében van. A törvényi feltételek immár adottak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.