Pál
  • HUF: 394.04
  • USD: 1.04
  • 22 °C
  • 37 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Felmérés: Tavaly május óta nem voltunk ennyire érdektelenek a járvánnyal szemben

A kormány iránti bizalmi index továbbra is jóval szobahőmérséklet alatt jár

Nyitókép forrása: Účastníci počas protestu pred Prezidentským palácom proti novele zákona o verejnom zdraví, ktorá zvýhodňuje zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19. Bratislava, 29. júl 2021. Foto: SITA/Jana Birošová

 

Tavaly május óta nem voltak ennyire gyengék a koronavírus miatti félelmek, és ezzel párhuzamosan jelentősen csökkent az oltási hajlandóság is – derül ki egy friss felmérésből. A kormány iránti vizalom a koronavírus kapcsán továbbra is alacsony maradt.

 

A felmérést a Szlovák Tudományos Akadémia, az MNFORCE és a Seesame jegyzi, és július 15. illetve 20. között készítették.

 

“A világjárvánnyal szembeni alacsony fenyegetettség érzet és a kormánnyal szembeni rendkívüli bizalmatlanság tehet a gyenge oltási hajlandóságról. Egy másik tényező lehet egyes politikusok nem egyértelmű állásfoglalása a vakcinákkal szemben, hiszen minden ötödik választó számára mérvadó kedvenc politikusa véleménye az oltásról”

 

idézte a TASR hírügynökség Robert Klobuckýt, az SAV Szociológiai Intézetének munkatársát.

 

A felmérésből az is kiderül, hogy a világjárványtól kevésbé tartanak azok, akik nem tervezik beoltatni magukat, a csak alapiskolai végzettséggel rendelkezők illetve a férfiak. Azok, akik kevésbé érzik fenyegetve magukat a járványtól, kevésbé korlátozzák kapcsolataikat és kevésbé tartják be a járványellenes intézkedéseket.

 

A Heger-kormány sem hozott fordulatot

 

A kormánnyal szembeni bizalom nagyon alacsony szinten stagnál, a kormányfő és az egészségügyi miniszter április eleji cseréje ellenére. A 14,2 százalékos márciusi bizalmi indexet a Heger-kormánynak csak 17,2 százalékra sikerült javítania. A kormány iránti bizalom tavaly áprilistól zuhan, akkor 54,4 százalékról indult.

 

Még a beoltottaknak vagy az oltásra készülőknek is csak negyede bízik meg a kormányban. Az oltást elutasítóknak pedig csak 5,9 százaléka táplál valamiféle bizalmat a kabinet iránt. Az egészségügyet illetően is elég vegyes kép: a beoltottak 57, az oltást elutasítók 25,6 százaléka bízik az egészségügyi rendszerben. Hasonló az arány a szlovák tudományos intézmények esetében is.

 

Csak minden ötödik választó számára fontos, hogy az általa favorizált politikus hogyan vélekedik az oltásról.

 

Barbara Lášticová, a Szociális Kommunikáció Intézetének munkatársa a felmérés kapcsán aláhúzta, hogy az intézmények iránti bizalom az egyik olyan faktor, ami leginkább megkülönbözteti a beoltott személyt az oltásellenestől. Kiemelte, hogy a gyermekek hamarosan visszatérnek az iskolákba, és jön a járvány őszi hulláma, ezért kulcsfontosságú, hogy a közintézmények úgy kommunikálják a járványügyi kérdéseket, hogy ne osszák meg még jobban a nyilvánosságot. 

 

“Másrészről, sokkal meggyőzőbben és egységesebben kellene tálalniuk az oltás előnyeit a lakosság számára. ”

 

fogalmazott Lášticová.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Édes Erdély
2021. aug. 03. 08:46

Mi az a koronavírus?

Olvasó
2021. aug. 04. 09:54

A világjárvánnyal szembeni alacsony fenyegetettség érzet tehet a gyenge oltási hajlandóságról. Nem b@zd meg ,majd minden évben jobban fogunk rettegni, mi a jobb rettegni vagy félelem nélkül boldogan élni. A félelem tesz beteggé mindenkit. Aki fél oltassa magát, aki meg nem oltakozik ,vállalja a veszélyt benne. Az oltottnak nem kell félnie az oltatlantól hisz be van oltva.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket