Nyitókép forrása: 

 

A Smerhez nagyon közel álló Miroslav Výboh oligarcha ellen megvesztegetés a vád. Egészen pontosan csúszópénz kérése Michal Suchoba IT-vállalkozótól Peter Pellegrini akkori pénzügyi államtitkár részére, hét évvel ezelőtt.

 

Az esetre még a Smer egyszínű kormánya idején került sor, amikor Peter Kažimír volt a pénzügyminiszter, Peter Pellegrini, a Hlas jelenlegi elnök, volt smeres kormányfő pedig államtitkárként tevékenykedett. A Suchoba tulajdonában lévő Allexis nevű vállalat 2013-ban nyert el egy 5,5 milliós közbeszerzést virtuális pénztárak projektje kapcsán.

 

A projekthez azonban előbb törvénymódosításra volt szükség, amit viszont csak a Smeren keresztül lehetett keresztülvinni. František Imrecze, a Pénzügyi Főigazgatóság egykori igazgatójának vallomása szerint ezért a politikai szívességért kért Pellegrini províziót. A konkrét összeget azonban végül Výboh határozta meg. A gyanú szerint az alku keretében 150 ezer euró cserélt gazdát, Suchoba készpénzben fizetett, és Výboh volt a közvetítő. A parlament 2014 év végén elfogadta a szükséges törvénymódosítást.

 

 hirdetes_810x300  

Pellegrini mindent tagad. Výboh jelenleg külföldön tartózkodik, a Speciális Ügyészség fontolgatja a nemzetközi elfogatóparancs kiadását. A Külügyminisztérium visszavonta Výboh monacói tiszteletbeli konzuli kinevezését, ám nem tudni, hogy az oligarcha nem rendelkezik-e monacói állampolgársággal is.

 

A Vámszedő-ügy III. néven futó korrupciós eset egy másik szála Radko Kuruc, egykori pénzügyi államtitkár nevéhez kötődik, aki 2017-ben kért 120 ezer eurót a virtuális pénztár bevezetéséért.

 

A Dennik N közlése szerint Kuruc két részletben kapra meg a pénzt, százeurós címletekben. Kuruc is tagadja a vádakat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!