Blanár elutasítja a háború utáni berendezkedés megkérdőjelezését a magyarok részéről - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Belföld

Blanár elutasítja a háború utáni berendezkedés megkérdőjelezését a magyarok részéről

A szlovákok még mindig nem bírnak leakadni Kövér László somorjai látogatásáról...

Nyitókép forrása: Somorja, 2021. augusztus 2. Kövér László, az Országgyűlés elnöke koszorúz a felvidéki Somorján a kitelepített magyarok emlékművének átadásán 2021. augusztus 2-án. Az emlékmű Lipcsey György szobrászművész alkotása. MTI/Krizsán Csaba

 

Juraj Blanár (Smer-SD), a parlament alelnöke elutasítja, hogy magyar politikusok felszólaljanak Szlovákia területén Európa háború utáni felosztását megkérdőjelező követelésekkel. A Smer politikusa mindezt a TASR-nek nyilatkozva jelentette ki Kövér László magyar házelnök somorjai látogatása kapcsán.

 

Blanár szerint a szlovák diplomáciának határozottabbnak kell lennie. Megjegyezte, hogy a magyar fél kihasználja Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter és a kormánykoalíció hozzá nem értését. Nem felejtette el megemlíteni Igor Matovič korábbi kormányfő “diplomáciai túlkapásait” és koalíciós vitáit sem.

 

“A magyar történelemfelfogás hosszú ideje túlságosan is egyoldalú más nemzetekkel szemben. Ebben az esetben elutasítom a magyar politikusok ilyen belépését Szlovákia területére olyan követelésekkel, amelyek kifinomult módon ugyan, de megkérdőjelezik Európa háború utáni szerveződését, valamint a független nemzetállamok kialakulását és létezésük megszilárdulását. Ebben a szlovák diplomáciának körültekintőnek és erőteljesebbnek kell lennie”

 

SJE Nyílt nap

nyilatkozta Blanár, aki szerint a szlovák külügynek kellően erélyesnek kell lennie a szlovák nemzeti-állami érdekek védelme terén.

 

Kövér Somorján: Erkölcsi alapunk van arra, hogy várjuk a bocsánatkérés gesztusát a magyarok ellen a múltban elkövetett bűnökért

 

A Smer képviselője szerint a külügyi tárcavezető idáig többet foglalkozott a venezuelai és fehérorosz problémákkal, valamint orosz diplomatákat utasított ki, miközben Magyarország képviselői ismétlődően beléptek Szlovákia területére. Blanár ezután áttért Igor Matovič szidalmazására, aki kormányfősége majd pénzügyminisztersége idején több pozitív gesztust is tett a felvidéki magyarok és Magyarország Kormánya felé, találkozóira pedig többek között Gyimesi Györgyöt is magával vitte.

 

“Ebből is látható a magyar érdekek evidens támogatása Igor Matovič részéről”

 

zárta Blanár azzal, hogy ezek után nem is lepődik meg a magyar politikusok tettein.

 

Ivan Korčok külügyminiszter ismét megmutatta, milyen is a szlovák liberális DNS

 

Marián Kéry (Smer-SD) a parlament Külügyi Bizottságának elnöke szerint minden a jószomszédi kapcsolatok jegyében telhetett volna, ha Kövér László előre jelzi somorjai érkezését.

 

“Üdvözölve lett volna a szlovák oldalon lévő partnerei által is. Ez nem történt meg. A magyar Országgyűlés elnöke nem csak hogy bejelentés nélkül jött, de ezen kívül a somorjai rendezvényen olyan témát/témákat nyitott meg, amelyeket a kölcsönös jó kapcsolat megtartása és fejlesztése szempontjából csak országaink legmagasabb állami képviselőinek tárgyalásai során lehetne megvitatni”

 

fogalmazott közleményében Kéry, akit saját bevallása szerint az zavar, hogy a békés együttélés évei után a magyar fél az, aki megpróbálta “kinyitni Pandora szelencéjét”.

 

“Ami ennél is jobban sokkolt, hogy a szlovákiai magyarok képviselői igyekeznek olajat önteni a tűzre”

 

A soviniszta Korčok nekiment Kövérnek a kitelepítések és a Beneš-dekrétumok miatt

 

Kövér László a Somorjáról Kitelepített Magyarok Emlékművének átadásán mondott beszédet, melyben a történelmi múlt máig megoldatlan problémáira hívta fel a figyelmet a kitelepítések és a Beneš-dekrétumok kapcsán.

 

“Van erkölcsi alapunk arra is, hogy szelíd, de állhatatos türelemmel várjuk a bocsánatkérés és elégtételadás gesztusát a magyarok ellen a múltban elkövetett bűnökért, az utánunk következő nemzedékek békéje érdekében”

 

fogalmazott Kövér László azzal, hogy Magyarország a V4-en belül is olyan bizalomerősítő politikára törekszik partnereivel, amely lehetővé teszi a legnehezebb nyitott kérdések kölcsönösen elfogadható lezárását is az államközi kapcsolatokban.

 

Korčok: Nem vagyok hungarofób. Az országunk neve nem Felvidék, hanem Szlovákia

 

Korčok: “A Felvidék szó használata a magyar állami tisztviselők részéről diplomatikusan fogalmazva sem a jószomszédi viszony jele”

 

Ivan Korčok külügyminiszter erre reagálva olyan hangzatos kijelentéseket tett, mint hogy Szlovákiát nem Felvidéknek hívják, valamint hogy Szlovákia lezártnak tekinti a múltat, a szlovák politikusok sem járnak át Magyarországra arról szónokolni, hogy mit jelentetett az élet a szlovák nemzet számára 1918 előtt. Ezen felül a szlovák külügy külügyi jegyzéket küldött Magyarországnak.

 

A szlovák külügyi tárca diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2021. aug. 06. 18:03

Csak tomni kell a szlovakok torkara a magyarsagunkat,vagy lenyelik vagy megfuladnak.

Berlin
2021. aug. 06. 18:27

A tótnak még a liberálisa is virtigli nacionalista. A derék tót külügyminiszter minden gátlás nélkül értekezik Trianonról akkor, amikor a második világháború utáni etnikai tisztogatásokról van szó. Vastag a liberális arcbőr, az biztos. Ha nemzeti érzelmek tekintetében nem is, pofátlanságban a magyarországi liberálisokkal azonos színvonalat képvisel.

f.
2021. aug. 06. 20:37

Remélem eljön az ideje annak is, amikor ezt a nyomorult "ország" megint Magyarország része lesz.

anon
2021. aug. 07. 11:41

Köszönő viszonyban sincsenek az itteni szlovák politikusok (és média - főleg a liberális) felől jövő reakciók, és az, amiről szólt Kövér László. Amit a házelnök mondott, a megbékélés jegyében volt, és igazazságokat mondott. Erre teljes letámadás az atyafiak felől, liberális és konzervatív oldalról, koalíciót és ellenzéket egyesítve. Ez tényleg fóbia. A békülékeny hangonkra is csak támadás, sértődöttség a reakciójuk általában. Sosem nőnek fel, egy kicsit legalább? És persze a "magyarok mindíg az ősbűnösok, akik még most is milyen hálátlanok vagyunk az ő végtelen jóságuk felé". itt a beszéd: https://www.youtube.com/watch?v=m7FYMpM7w78 Érdemes megnézni a kommenteket bizonyos liberális (és egyben sovén) lap cikkei alatt: https://komentare.sme.sk/diskusie/5064908/kover-neprisiel-diskutovat.html https://domov.sme.sk/diskusie/5064437/korcokovo-ministerstvo-zaslalo-madarsku-diplomaticku-notu.html "...mali by sme ich asimilovať..." az infrastruktúra kontextusában, Csallóközben "Pán Korčok je suverénne náš najlepší minister." elég a magyarkártya, és máris a legjobb, milyen egyszerű :D stb.stb. sok van még ott Amúgy itt is meglátszik, hogy mi a közös az itteni es a magyaroszági liberálisok közt. Mindketten magyarellenesek. Ha majd a nemzetközi liberális klikk a médiájával együtt szétszedi a magyarországi kormányt, és jönnek a liberálisok a szocikkal és a többi szervilis kiszolgálóval, akkor majd "béke" lesz. A nagykövetségen fognak koccintgatni a kitelepítések évfordulóján. (ne így legyen) Az itteni mosthíd szimpatizánsok meg tapsolni fognak, hogy milyen jó. Ha megnézzük, mennyi ilyen van, elszomorít. (új szó, ahonnan ment több ilyen identitás zavaros a sme-be is, a híd pártsajtójában rengeteg, kisebb nagyobb liberális tömörülésben, a mosthíd ideológusai, és ííííííígy tovább...) sajnos a kominuzmusban beültetett kultúrális ügynökök működnek tovább és továbbítják az eszmei irányzataikat a következő generációk számára, liberalizmus formájában, gyakran az itteni felvidéki magyar kultúrális szervezeteken keresztül (amik a magyar kormány támogatását azért csak nem szégyenlik, ha arról van szó, de a nagy "hála" mellett kitelik jó kis "óbánozásra" is.... sok kétszínű. Sajnos a másik oldalon is sok a probléma a felvidéki magyar politikumot illetően. Remélhetőleg még összeszedjük magunkat, a sok asszimilista és sovén támadás ellenére. Fő hogy mindíg bízzunk és küzdjünk, a pesszimizmusnak sincs értelme. Ha felnövünk szellemileg, kinőjük a mostani problémákat is. A globalizált világban a magyar nyelv ismrete megnyit nem kis területeket a kultúra vagy akár tudomány kapcsán. Nem hátrány, mint sokan szeretnék elhitetni velünk. 3-4 nyelv ismerete elérhető és normális számunkra. Kitartást és összetartást!

B, Gy.
2021. aug. 07. 13:40

Most nem szabad meghatralni.Jatszak a sertodottet ha magyarok szolni mernek ennek egyszer a vegere kell jarni ha tetszik ha nem a szlovakoknak.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket