Nyitókép forrása: Somorja, 2021. augusztus 2. Kövér László, az Országgyűlés elnöke koszorúz a felvidéki Somorján a kitelepített magyarok emlékművének átadásán 2021. augusztus 2-án. Az emlékmű Lipcsey György szobrászművész alkotása. MTI/Krizsán Csaba

 

Juraj Blanár (Smer-SD), a parlament alelnöke elutasítja, hogy magyar politikusok felszólaljanak Szlovákia területén Európa háború utáni felosztását megkérdőjelező követelésekkel. A Smer politikusa mindezt a TASR-nek nyilatkozva jelentette ki Kövér László magyar házelnök somorjai látogatása kapcsán.

 

Blanár szerint a szlovák diplomáciának határozottabbnak kell lennie. Megjegyezte, hogy a magyar fél kihasználja Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter és a kormánykoalíció hozzá nem értését. Nem felejtette el megemlíteni Igor Matovič korábbi kormányfő „diplomáciai túlkapásait” és koalíciós vitáit sem.

 

„A magyar történelemfelfogás hosszú ideje túlságosan is egyoldalú más nemzetekkel szemben. Ebben az esetben elutasítom a magyar politikusok ilyen belépését Szlovákia területére olyan követelésekkel, amelyek kifinomult módon ugyan, de megkérdőjelezik Európa háború utáni szerveződését, valamint a független nemzetállamok kialakulását és létezésük megszilárdulását. Ebben a szlovák diplomáciának körültekintőnek és erőteljesebbnek kell lennie”

 

nyilatkozta Blanár, aki szerint a szlovák külügynek kellően erélyesnek kell lennie a szlovák nemzeti-állami érdekek védelme terén.

 hirdetes_300x300  

 

Kövér Somorján: Erkölcsi alapunk van arra, hogy várjuk a bocsánatkérés gesztusát a magyarok ellen a múltban elkövetett bűnökért

 

A Smer képviselője szerint a külügyi tárcavezető idáig többet foglalkozott a venezuelai és fehérorosz problémákkal, valamint orosz diplomatákat utasított ki, miközben Magyarország képviselői ismétlődően beléptek Szlovákia területére. Blanár ezután áttért Igor Matovič szidalmazására, aki kormányfősége majd pénzügyminisztersége idején több pozitív gesztust is tett a felvidéki magyarok és Magyarország Kormánya felé, találkozóira pedig többek között Gyimesi Györgyöt is magával vitte.

 

„Ebből is látható a magyar érdekek evidens támogatása Igor Matovič részéről”

 

zárta Blanár azzal, hogy ezek után nem is lepődik meg a magyar politikusok tettein.

 

Ivan Korčok külügyminiszter ismét megmutatta, milyen is a szlovák liberális DNS

 

Marián Kéry (Smer-SD) a parlament Külügyi Bizottságának elnöke szerint minden a jószomszédi kapcsolatok jegyében telhetett volna, ha Kövér László előre jelzi somorjai érkezését.

 

„Üdvözölve lett volna a szlovák oldalon lévő partnerei által is. Ez nem történt meg. A magyar Országgyűlés elnöke nem csak hogy bejelentés nélkül jött, de ezen kívül a somorjai rendezvényen olyan témát/témákat nyitott meg, amelyeket a kölcsönös jó kapcsolat megtartása és fejlesztése szempontjából csak országaink legmagasabb állami képviselőinek tárgyalásai során lehetne megvitatni”

 

fogalmazott közleményében Kéry, akit saját bevallása szerint az zavar, hogy a békés együttélés évei után a magyar fél az, aki megpróbálta „kinyitni Pandora szelencéjét”.

 

„Ami ennél is jobban sokkolt, hogy a szlovákiai magyarok képviselői igyekeznek olajat önteni a tűzre”

 

A soviniszta Korčok nekiment Kövérnek a kitelepítések és a Beneš-dekrétumok miatt

 

Kövér László a Somorjáról Kitelepített Magyarok Emlékművének átadásán mondott beszédet, melyben a történelmi múlt máig megoldatlan problémáira hívta fel a figyelmet a kitelepítések és a Beneš-dekrétumok kapcsán.

 

„Van erkölcsi alapunk arra is, hogy szelíd, de állhatatos türelemmel várjuk a bocsánatkérés és elégtételadás gesztusát a magyarok ellen a múltban elkövetett bűnökért, az utánunk következő nemzedékek békéje érdekében”

 

fogalmazott Kövér László azzal, hogy Magyarország a V4-en belül is olyan bizalomerősítő politikára törekszik partnereivel, amely lehetővé teszi a legnehezebb nyitott kérdések kölcsönösen elfogadható lezárását is az államközi kapcsolatokban.

 

Korčok: Nem vagyok hungarofób. Az országunk neve nem Felvidék, hanem Szlovákia

 

Korčok: „A Felvidék szó használata a magyar állami tisztviselők részéről diplomatikusan fogalmazva sem a jószomszédi viszony jele”

 

Ivan Korčok külügyminiszter erre reagálva olyan hangzatos kijelentéseket tett, mint hogy Szlovákiát nem Felvidéknek hívják, valamint hogy Szlovákia lezártnak tekinti a múltat, a szlovák politikusok sem járnak át Magyarországra arról szónokolni, hogy mit jelentetett az élet a szlovák nemzet számára 1918 előtt. Ezen felül a szlovák külügy külügyi jegyzéket küldött Magyarországnak.

 

A szlovák külügyi tárca diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.