Nyitókép forrása: Eduard Heger facebook-oldala

 

Eduard Heger (OLaNO) szlovák kormányfő még múlt héten jelezte, hogy tervei szerint több dél-szlovákiai települést is meglátogat, hogy megtudja, mi az oka az alacsony oltottsági aránynak, és ha már ott van, akkor szeretne beszélgetni a helyi képviselőkkel és polgárokkal arról, hogy hogyan is tudna a kormány segíteni annak érdekében, hogy az itt élő magyarok élete és jövője javuljon Szlovákiában.

 

Tette mindezt azután, hogy kiállt a hungarofóbiájáról ismert, sok magyar által sovinisztának tartott Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter mellett, aki nem vette jó néven Kövér László magyar házelnök somorjai látogatását. Kövér ugyanis megjegyezte, hogy a Benes-dekrétumok, a kitelepítések és lakosságcsere miatt Szlovákia még mindig adós a bocsánatkéréssel a magyarok felé.

 

Korčok napokig görcsölt a témán, kijelentette, hogy az ország neve nem Felvidék, hanem Szlovákia. A külügyminiszter kijelentései mellett kiállt Boris Kollár szlovák házelnök és Eduard Heger kormányfő is.

 

 hirdetes_810x300  

Heger szerint ugyanis Kövér somorjai látogatása és szavai „feszültséget hoztak a társadalomba és megbontják a jó és baráti viszonyra való törekvést”.

 

Korčok: Nem vagyok hungarofób. Az országunk neve nem Felvidék, hanem Szlovákia

 

Heger hangsúlyozta, hogy Szlovákia továbbra is folytatja a 90-es években aláírt államközi szerződés kereteinek megfelelően a jószomszédi viszony ápolását. Ezért kihasználják a hivatalos tárgyalásokat közös témáink megnyitása érdekében.

 

„A jövő héten Dél-Szlovákiában van tervezett programom, ahol a helyi képviselettel és a polgárokkal fogok beszélni arról, hogy hogyan tud a kormányunk segíteni annak érdekében, hogy életük és jövőjük javuljon Szlovákiában“

 

fogalmazott Heger, most pedig már ez a dél-szlovákiai program is ismertté vált. Eszerint augusztus 12-én és 13-án Besztercebánya, Nyitra és Nagyszombat megyében is látogatást tesz a kormányfő.

 

Csütörtökön a Rimaszombati járásbeli Klenócon (Klenovec) látogatja meg a helyi közösségi központot, ahol a téma a marginalizált közösséggel való munka lesz a pandémia idején. Emellett meglátogatja a losonci M. R. Štefánik alapiskola vezetését és megtekinti a nyári iskolájukat.

 

Király Zsolt: Kövér László nem hátrálhat meg a szlovák sovinizmus elől

 

Poltáron a város polgármesternőjével ebédel, majd meglátogatja a Sonne Crystal vállalatot, Nagydarócon az Agro CS Slovakiát, a napot pedig Losoncon, a városi hivatalban zárja, ahol „Az új iskolaév és a pandémia” lesz a beszélgetés témája, melyet a TA3 is élőben közvetít.

 

Pénteken az érsekújvári kórházban érdeklődik majd a kormányfő a pandémia harmadik hullámára való felkészültség felől, ezt követően Galántán is megjelenik a Szociális szolgáltatás központjában, ahol a „Mi maradt a Čistý deň után” lesz a téma.

 

Heger a szlovák-magyar kapcsolatokról: Kövér feszültséget hoz a társadalomba és megbontja a jóviszonyt

 

Délben Szereden tesz látogatást az Amazon üzemében, majd Galántán munkaebéd keretében beszélget a város és a környező községek polgármestereivel. Végül megtekinti az Esterházy kastély és a Galandia Aquapark felújítását.

 

Hogy ezeken a programokon konkrétan kikkel és milyen formában beszélget majd a pandémián kívül a felvidéki magyarok igényeiről és problémáiról a kormányfő, egyelőre nem tudni. Annyi biztos, hogy a hivatalos program értelmében egyetlen magyar vezetésű város polgármesterével sem találkozik a szlovák miniszterelnök.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.