Nyitókép: sziakomarom.sk

 

Hamarosan tárcaközi egyeztetésre kerül a szlovák Egészségügyi Minisztérium új kórházreformja, mely a kiszivárgott információk szerint több magyarlakta településen lévő kórházat is lefokozna a legalacsonyabb kategóriába. Ha hinni lehet a híreknek, ezzel veszélybe kerülne a kórházi ellátás Komáromban, Nagykürtösön, Ipolyságon, Rimaszombatban, Tőketerebesen és Királyhelmecen is.

 

A tvnoviny.sk riportja szerint többek között a fent említett kórházak lehetnek veszélyben, a legalacsonyabb, 5. kategória ugyanis azt jelenti, hogy a továbbiakban közösségi kórházként működhetnének csak.

 

Miroslav Jaška, a komáromi kórház igazgatója a tvnoviny.sk-nak nyilatkozva elmondta, hogy ha a minisztériumi reform valóban lefokozná az intézményt, úgy az csak alapellátást, tehát utókezelést, rehabilitációs ellátást biztosíthatna. Megszűnne tehát például a sebészet, az ideggyógyászat de az onkológiai osztály is. A sürgősségi ellátásra szoruló betegeket szállító mentőket sem fogadhatná a kórház.

 

 hirdetes_300x300  
reprofoto/tvnoviny.sk

 

Lényegében a város és a járás teljes lakosságának másik kórházba kellene mennie az ellátásért, rengeteg alkalmazott maradna munka nélkül, nem valósulhatnának meg a már elkezdett beruházások, a befejezettekre kapott támogatásokat pedig vissza kellene fizetni.

 

Az egészségügyi tárca egyelőre nem akart nyilatkozni az ügyben, mivel még nem bocsájtották tárcaközi egyeztetésre a reformtervezetet.

 

Nyelvhasználati jogok, kevesebb beruházás, petíció

 

A hírre elsőként Nagy József, az Összefogás politikusa reagált közösségi oldalán. Az egészségügyi miniszternek címzett posztjában arra szólít fel, hogy a nyelvhasználati jogokat is vegyék figyelembe a kórházhálózat „reformjának” nevezett leépítéseknél.

 

Nem elég a területi elérhetőséget kikalkulálni! A reform a páciensek és nem csak az egészségügybiztosítók érdekeit szabad hogy kövesse!

 

fogalmazott Nagy.

 

Néhány órával később az Összefogás is elítélte az egészségügyi tárca tervezett lépéseit. Hangsúlyozták, hogy

 

„Félő, hogy a reform a magyarlakta járások kórházait sújtaná a leginkább, ezért mielőbb fel kell lépnünk a reformterv diszkriminatív hatásaival szemben. Ha igazak a sajtóban megjelent hírek a komáromi kórházzal kapcsolatban közel százezer ember ellátása kerül veszélybe, akiknek nagy része magyar. A kórházban jelenleg is többmilliós fejlesztés zajlik, ha a reformterveken nem változtatnak, ezeket az uniós támogatásokat is vissza fog kelleni fizetni.”

 

A párt közleményében jelezte, hogy az ügyben a fenntartóval és az összes érintett önkormányzattal koordinált, közös hárompárti fellépést kezdeményez, amelyben felszólítják a kormánypártokat a transzparens és régiófejlesztési elvű reformra az egészségügy területén, s továbbá felhívják a figyelmet arra, hogy a reformtervezetnek tartalmaznia kell a garanciákat arra, hogy a kórházi ápolás során elérhető legyen az anyanyelvi kommunikáció.

 

Utolsóként az MKP is megszólalt az üggyel kapcsolatban. Közleményük szerint a párt Országos Elnöksége foglalkozott a sajtóban megjelent hírekkel, majd határozatban ítélte el a törvénytervezetet.

 

„A lefokozásra ítélt kórházakat az egészségügyi tárca így gyakorlatilag ellehetetlenítené, az érintett régiók polgárait pedig veszélybe sodorná. (…) Ez sem logikai szempontból, sem orvosetikai szempontból nem megalapozott, nem indokolt. Hiszen olyan régiókról is szó van, ahol a beteg számára fontos, hogy az anyanyelvén tudjon az orvossal kommunikálni, és a sürgősségi sebészeti és neurológiai ellátásra ezekben a régiókban is óriási szükség van!”

 

fogalmaz a párt elnöksége azzal, hogy szükség esetén aláírásgyűjtést is kezdeményez és a polgárok segítségével próbálja meg elérni azt, hogy „ez az érzéketlen törekvés ne valósuljon meg”.

 

Forró Krisztián pártelnök közösségi oldalán megjelent posztjában a fentiekhez még hozzáteszi, hogy

 

„Számomra mélyen megrendítő, hogy az anyanyelven még működő orvosi ellátásokat is fel akarják a régiónkban számolni.”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.