Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A szlovák állampolgársági törvény miatt 2021. augusztus 12-ig összesen 3788 személy vesztette el szlovák útlevelét. A legtöbb esetben cseh kettős állampolgárokat sújtott a törvény (910 eset) – derül ki a belügyminisztérium friss statisztikájából.

 

870 német 578 osztrák, 397 brit, 190 amerikai, 137 magyar, 113 svájci, 98 ausztrál, 82 norvég, 64 ír, 60 holland, 57 kanadai, 48 svéd, 46 belga, 44 olasz, 19 finn, 19 luxemburgi, 18 francia, 12 dán, 5 orosz, 3-3 kínai, újzélandi, spanyol, lengyel, 2-2 izraeli, szerb, szlovén, horvát és szingapúri kettős állampolgár mondhatott búcsút szlovák állampolgárságnak 2010. július 17. óta.

 

A szlovák állampolgársági törvényt az I. Fico kormány vezette be válaszul a magyar kormány kedvezményes honosításról szóló törvényére, amely alapján felvidéki magyarok tömegei kaphattak volna magyar állampolgárságot is. A szlovák törvény érdemi megváltoztatásához eddig nem volt politikai akarat.

 

 hirdetes_400x285  

A nyilvánvalóan alkotmányellenes állampolgársági törvényről az Alkotmánybíróság 2014-ben „nem tudott döntésre jutni”.

 

Ugyanakkor már beterjesztették a parlament elé a legújabb módosítást, amely alapján már nem vonnák meg az állampolgárságot azoktól, akik hosszabb ideje (öt éve) igazoltan külföldön élnek. Ez megoldást jelent azoknak a szlovákiai állampolgároknak, akik életvitelszerűen külföldön élnek, ám szándékosan rendezetlenül hagyja a felvidéki magyarok állampolgárságára vonatkozó előnytelen status quo-t.

 

Az I. Fico-kormány államérdekre hivatkozva vezette be a törvényt, ám a módosítás kapcsán közelmúltban elhangzott politikai nyilatkozatok többek között azzal magyarázták a magyar állampolgárság törvényes felvételét továbbra is akadályozó törvényrész megtartását, hogy azt „nem néznék jó szemmel az európai partnerek”, illetve egyesek nem szeretnék, ha magyarországi politikai kampány zajlana Szlovákia területén.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.