Nyitókép: reprofoto (Fb-live)

 

Frissítve: 14.02  Íme, az aktuális járványügyi rendelkezések:

 

– Iskola helyett osztálybezárás

– gargalizálós tesztelés

– Házi karantén

– Tanév során folyamatos öntesztelés

 

A delta variáns nagyban befolyásolhatja a szeptember 2-i iskolakezdést. Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter ennek részleteit ismertette.

 

 hirdetes_810x300  

Mivel épp nyári szabadságolási időszak van és sokan külföldön nyaralnak, a Közegészségügyi Hivatal aktuális rendelete szerint mindenkinek, aki nincs beoltva és külföldről jön haza, 14 napra karanténba kell vonulnia. Ez a karantén az 5. napon elvégzett negatív PCR-teszt után lerövidíthető.

 

A karanténkötelezettség a gyerekekre is vonatkozik. 12 év feletti, nem beoltott, külföldről hazatérő gyerek szintén kötelezően 14 nap karanténba megy. Ha az 5. napon a PCR-tesztje negatív, kikerül a karanténból.

 

Aki augusztus utolsó napjaiban jön haza külföldi nyaralásából, tekintettel arra, hogy a tanév szeptember 2-án kezdődik, nagyban befolyásolhatja az iskolakezdést.

 

A 12 év alatti gyermekek esetében az eljárás a szülők beoltottsága szerinti.  Ha be vannak oltva, a 11 éves gyerek sem megy karanténba. Ha nincsenek beoltva, a gyerek és a szülei is kötelező karanténba vonulnak. Így esetükben is befolyásolhatja az  iskolakezdését.

 

A szülők tehát jól gondolják át a nyári szabadságolásokat ilyen szempontból, és számoljanak ezekkel a szabályokkal.

 

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter az augusztus 17-i sajtótájékoztatón. Kép forrása: reprofoto (Fb-live)

 

A miniszter 3 további fontos szabályt is ismertetett:

 

1 –  Általános iskolabezárásokra a minisztérium részéről már nem kerül sor. Az minden járásban az aktuális járványügyi besorolás szerint lesz lehetséges. Mindez annak érdekében, hogy a nappali képzés legyen a lehető legtovább fenntartható. Pozitivitás esetén csak egyes osztályokat zárnak be. Az egész iskolát az iskolaigazgató sem zárhatja be.

 

2 – az iskolákba való belépéshez nem lesz előírás a tesztelés. Ezért fontos, hogy minél többen be legyenek oltva.

 

3 – pozitív személy, azaz vírusfertőzött diák vagy felnőtt esetén a Közegészségügyi Hivatal (UVZ) előírásai szerint kell eljárni. Gröhling hangsúlyozta, hogy oktatásügyi minisztériumnak nincsenek saját szabályai. A járványügyi intézkedések tekintetében tehát kizárólag az UVZ előírásai a mérvadóak.

 

Ha a diák fertőzött diákkal, személlyel kerül kapcsolatba, 2 nappal a teszt előtt házi karanténba kell vonulnia, mégpedig 14 napra. Ez az ún. izoláció.

 

Hogyan fognak működni az iskolák?

 

Az iskolák, óvodák magasabb támogatást kapnak a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos kiadások fedezése érdekében. A pénzt fertőtlenítőre, egyéb eszközökre használhatják. A pénzt automatikusan megkapják az iskolák augusztus végéig. 5 euró a fejkvóta minden diákra és alkalmazottra.

 

Az alapiskolák alsó és felső tagozatai, valamint a speciális alapiskolák önkéntes, egyszeri, és ingyenes gargalizálós tesztelésen esnek át. A teszteket az iskolák augusztus 26-ig rendelhetik meg. A gargalizálós tesztelés szeptember 2-5 között történik majd.

 

A tesztelést mindenki kérheti, azaz beoltottaknak, nem beoltottak és azok is, akik már átestek a betegségen.

 

Igazolás

 

Minden diák ill. törvényi képviselő iskolakezdésnél igazolást ad le arról, hogy tünetmentes.

 

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter az augusztus 17-i sajtótájékoztatón. Kép forrása: reprofoto (Fb-live)

 

Tesztelés az egész tanév során

 

Az egész tanév során önkéntes alapon önteszteléseket végezhetnek a szülők. Mégpedig rövid pálcikájú antigén tesztekkel, otthoni használat mellett, melyekkel gyerekeiket letesztelhetik. Egy-egy szülő egy doboz ilyen antigéntesztet kaphat, melyben 25 darab van. A tárca összesen 2 millió ilyen tesztet osztanak szét. Magyarázó információt is biztosítanak arról, hogyan kell tesztelni.

 

Ha a teszt negatív, a gyerek megy iskolába. Ha pozitív, 5 nap után kérheti a PCR tesztet, vagy 14 napon belül mehet az ellenanyag tesztre.

 

A szülő legfeljebb 5 egymást követő tanítási napra adhat a diáknak igazolást. Sajnos, töb szülő visszaélt ezzel, így Gröhling bejelentette, hogy indokolt esetben a diákot bizottság előtt vizsgáztathatják le.

 

OČR – Ápolási díj

 

A szülőnek csak akkor van joga az ún. OČR-re, ha az egész osztályt bezárják és a diák házi karanténba kerül. Nem jogosult rá akkor, ha a szülő saját maga igazolja a gyerekét.

 

Nappali oktatás felfüggesztése

 

Azok a személyek, akik két nappal a teszt előtt közeli kapcsolata kerülnek fertőzött személlyel, 14 napra házi karantéba kerülnek. Így akár az egész osztály is, és akkor áttérnek a távoktatásra. Az iskolaigazgató viszont szeptembertől már csak osztályokat zárhat be egyénileg, de nem zárhatja be az egész iskolát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!