Nyitókép forrása: Facebook/Ministerstvo obrany Slovenskej republiky

 

A Jaroslav Naď (OĽANO) által vezetett Védelmi Minisztérium tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a Irányelv Szlovákia védelmi tervezéséhez 2023-2028 című dokumentumot, amely középtávon határozza meg az ország katonai képességeinek alakításának módját és forrásait. A dolog lényege, hogy a dokumentumban szerepel az is, hogy növelni kell a professzionális katonák számát.

 

A dokumentum leszögezi, hogy Szlovákia „gyorsan és dinamikusan romló biztonsági és védelmi környezetben” találhatja magát, amelynek alakulását nehéz előre látni.

 

A védelmi tárca az új irányelv alapján 2023 és 2028 között a jelenlegi 16 335-ről 20 633 főre növelné a szlovák professzionális katonák számát, a védelmi kiadásokat és a stratégiai fontosságú haderőfejlesztéseket pedig a Szlovákia által vállalt NATO-iránycél mértékére növeli 2024-re (a GDP 2 százaléka).

 

 hirdetes_810x300  

Ennek az összegnek legfeljebb a fele mehet személyi kiadásokra, fegyverfejlesztésre,  technikai, kommunikációs és IT rendszerek beszerzésére minimum 20 százalékot kellene költeni a NATO irányelvei szerint. Az európai haderőprogram, a PESCO meghatározása alapján katonai kutatásfejlesztésre a haderőkeret 2 százalékát lehet költeni.

 

A konkrét számoknál maradva, 2023-ban a védelmi tárca fejlesztési/beszerzési programjai együttesen 2,12 milliárd eurót tennének ki (a becsült 111 milliárdos GDP 1,91 százaléka) amit 2028-ra 2,65 milliárdra akarnak növelni (az azévi becsült GDP 2 százaléka). Az irányelv szerint a katonai kutatás-fejlesztési projektekre két év múlva 4,2 millió eurót fordítanának, ezt 14,5 millióra tervezik növelni az évtized végére.

 

(A Védelmi Minisztérium tavalyi pénzügyi revíziója szerint 2019-ben 1,01 milliárd eurós működési költségei voltak a védelmi tárcának, az idei keretet 1,25 milliárdra becsülték, amelynek több mint a fele, cca. 60 százaléka személyi költség – a szerk).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!