Nyitókép: Foto N/Vladimír Šimíček

 

Peter Pellegrini beismerte, hogy ismeri Miroslav Výbohot, de azt tagadja, hogy kenőpénzt vett volna át tőle. Výboh mélyen hallgat arról, hogy nem hivatalos irodát működtetett a Carltonban. František Imrecze és Michal Suchoba, a két kulcsfontosságú bűnbánó pedig váltig állítja, a Pellegrini kenőpénzével kapcsolatos vallomásuk a kétségbevonás ellenére igaz.

 

A televíziói kamerái előtt Peter Pellegrini szokatlan módon morzsolgatta a zsebkendőjét, majd amikor a Vámaszedő-ügyre és az állítólagos 150 ezer eurós kenőpénzre került a sor, amelyet állítólag a Smerhez közeli oligarchától, Miroslav Výbohtól vett át egy pezsgős díszdobozban, a homlokát törölgetve annyit mondott: „A tett nem történt meg“.

 

 hirdetes_300x300  

 „Nekem Výboh nem hozott semmit és nem is adott át semmit. Annyiszor csinálhatnak viccet a pezsgős dobozból, ahányszor csak akarnak. Én nem kaptam Výbohtól semmilyen pezsgős dobozt, nem is beszélve a tartalmáról, amiről azt állítják, hogy a dobozban volt“

 

– jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Pellegrini, aki először nyilatkozott bővebben azzal kapcsolatban, hogy korrupció gyanújába keveredett.

 

Újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, egyáltalán nem tart attól, hogy a nyomozók őt is meggyanúsítják. Annyit beismert, hogy ismeri Výbohot, de állítása szerint munkaügyeket sosem oldottak együtt. A korrupciós ügy kapcsán Pellegrini nem hajlandó hazugságvizsgálatnak alávetni magát.

 

A Vámszedő-ügy nagy korrupciós botrányával már hónapok óta foglalkoznak a nyomozók. Az ügyben akkor következett be továbblépés, amikor František Imrecze, a Pénzügyőrség egykori vezetője (Smer-jelölt) és Michal Suchoba, IT-s vállalkozó elkezdtek együttműködni a rendőrséggel és elmondták, hogy az Allexis cégen keresztül az állami költségvetésből miként szivárogtak el eurómilliók a személyre szabott versenykiírásokra. Az Allexis vállalat mögött Suchoba és Jozef Brhel, Smerhez közeli oligarcha áll, aki tagadja a vádakat.

 

Imrecze és Suchoba vallomása alapján, a Smer kormányzása (2012–2016) idején Pellegrini csúszópénzt kapott a virtuális pénztárgép bevezetéséért, amelyet az állam számára az Allexis vállalat biztosított. Vallomásuk szerint Pellegrini azért kapta a csúszópénzt, mert pénzügyi államtitkárként hozzájárult a szükséges törvényjavaslat elfogadásához.

 

Iroda a Carltonban

 

Imrecze és Suchoba vallomása szerint a Pellegrininek szánt 150 ezer eurós kenőpénzről Miroslav Výboh oligarchával a pozsonyi Carlton luxushotelben lévő irodájában egyezkedtek. A vallomások szerint Výboh itt vette át Suchobától a kenőpénzt, amelyet a Smer politikusának, Pellegrininek szántak.

 

Adam Vlaček újságíró szerint azonban ellentmondások fedezhetők fel a bűnbánók vallomásaiban. Az egyik ilyen a kenőpénz átadásának helye. Valček szerint Výbohnak 2014-ben nem volt irodája a Carltonban, ahol Imrecze szerint a kenőpénz átadása zajlott. Imrecze és Suchoba azonban kiáll amellett, amit a tanúvallomásuk során mondtak.

 

Suchoba állítja, hogy a Carltonban Výbov vette át a Pellegrininek szánt 150 ezer eurót, amely egy sárga színű Cristal pezsgősdobozban volt elrejtve 500 eurósokban. Három héttel később Výboh ismét találkozott velük a Carltonban, ahol Imrecze is jelen volt, és Výboh annyit mondott: „Pelle köszöni“.

 

Výboh emebere és az érdekes névjegykártya

 

A tárgyalás és a kenőpénz átvételének helye azért vonható kétségbe, mert Výbohnak 2016-tól volt irodája a Carltonban.

 

2014-ben, amikor Pellegrini állítólagos kenőpénzét oldották, egy olyan vállalat székelt a Carltonban, amelynek Výboh közeli embere is a részese volt. Roman Guniš, Výboh akkori partnere a MiddleCap vállalatban a MiddleCap Partnersben is társtulajdonos volt. Ennek a vállalatnak pedig 2011-től napjainkig irodája van a Carltonban.

 

Suchoba a vallomásában azt mondta, hogy a MiddleCap vállalat helyiségeibe jártak Výboh után a Carltonba.

 

A MiddleCap Partners vállalatot jelenleg MiddleCap Advisory-nak hívják és a luxemburgi MiddleCap Groups S. A. vállalat tulajdonában áll, amelyben Výboh Gunišsal együtt szerepel.

 

Érdekes, hogy a Trend hetilap 2013-ban névjegykártyát kapott a MiddleCap Partnerstől, amelynek Guniš is a részese volt, de meglepő módon nem az ő neve szerepelt rajta, hanem az oligarcha Výboh fiáé, Matúš Výbohé. Mindeközben Výbohéknak állítólag semmi közük sem volt a vállalathoz.

 

Suchoba azonnal rábólintott a 150 ezer eurós „jutalomra“

 

A vádirat szerint Suchoba és Imrecze Výboh irodájában találkozott a Carltonban, amikor Výboh bejelentette, „jó lenne jutalomban részesíteni az államtitkárt (Pellegrinit) a virtuális regisztrációs pénztárgépek miatt“. Amikor Výboh felvetette a 150 ezer eurós jutalmat, Suchoba nem egyezkedett, hanem elfogadta az összeget.

 

Fico barátja

 

Výbohra múlt héttől nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Výboh hosszabb ideig Monacóban tartózkodott, Szlovákiában pedig ennek az országnak a tiszteletbeli konzuljaként tevékenykedett.

 

Výbohot Robert Fico (Smer-SD) egyik legközelebbi barátjaként tartják számon. A Smer hátterében ténykedő legbefolyásosabb emberek közé tartozott.

 

Suchoba és Imrecze vallomását igazolják, hogy az általuk megemlített személyek beismerték a korrupció gyanúját. A letartóztatása után azonnal beismerte a kenőpénz elfogadását Lenka Witternbergerová, aki Imreczet váltotta a Pénzügyőrség élén. Rajta kívül Daniel Čech, az adóhatóság egykori magas beosztású hivatalnoka is beismerte, hogy 200 ezer eurós kenőpénzt fogadott el.

 

Vajon Imrecze miért éppen a Pellegrininek átadott kenőpénzről hazudott volna? A Hlas-SD vezére erre szerdán úgy reagált, tudja, hogy Imrecze milyen pszichikai állapotban van, és minél előbb szeretne szabadlábra kerülni. „Nem fogok azon meditálni, hogy miért mondta ezt“ – zárta le Pellegrini.

 

Denník N/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.