Nyitókép: TASR

 

Jaroslav Naď (OĽANO) honvédelmi miniszter 32 hivatásos katonát, a Honvédelmi Minisztérium két civil alkalmazottját, Bridget Brink amerikai nagykövetet és Peter Bátor szlovákiai NATO-nagykövetet a „humanitárius segítségért” érdemrenddel tüntette ki, amiért azok katonai erővel biztosították a szlovák állampolgárok, valamint a szlovák hadsereg afganisztáni misszióját segítő afgánok kimentését Kabulból.

 

A keddi ünnepségen Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök és Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter is megköszönte a katonák munkáját.

 

Naď szerint az afganisztáni sikeres evakuálási akció egy „kis csodával” ért fel. Emlékeztetett arra, hogy csak 27 óra állt rendelkezésre a tervezésre.

 hirdetes_300x300  

 

„Önök bizonyították szakmai rátermettségüket, szakértelmüket és eltökéltségüket, hogy segítsenek a Szlovák Köztársaság polgárainak.”

 

– mondta a katonáknak.

 

Egyben rámutatott a művelet biztonsági, logisztikai és diplomáciai összetettségére. A miniszter továbbá kiemelte az amerikai nagykövet illetve a szlovákiai NATO-nagykövet munkáját, de Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter segítségét is méltatta.

 

A múlt héten összesen 24 embert menekítettek ki Afganisztánból. Ebből 16 szlovák és nyolc afgán állampolgár volt, akik együttműködtek a szlovák fegyveres erőkkel.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!