Nyitókép: ISIFA

 

Malina Hedvig ügye a mai napig a jogállamiság csődjének szimbóluma – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a Malina Hedvig ellen elkövetett támadás 15. évfordulója alkalmából. Az államfő hozzátette: a magyar nemzetiségű, akkori diáklányt ért igazságtalanságról sosem szabad megfeledkezni.

 

Az államfő az évforduló kapcsán emlékeztetett, hogy a nemzetiségi alapú támadásra akkor került sor, amikor egyre inkább rosszabbodtak a szlovák–magyar viszonyok. Čaputová szerint Zsák Malina Hedvig akkoriban további fenyegetések célpontjává vált, ahelyett, hogy igazságot szolgáltattak volna neki, és rendesen kivizsgálták volna az ügyét.

 

 hirdetes_300x300  

„Az államapparátus ellene fordult – egy átlagos polgár ellen. Az államhatalmat gyakorlók úgy forgatták ki a törvényt, hogy végül nem azokat akarták bíróság elé álltani, akik megtámadták őt, hanem magát Hedviget. Míg az elkövetőket sohasem vonták felelősségre, addig Zsák Malina Hedvignek az események és a társadalmi légkör nyomása alatt Szlovákián kívül kellett új otthont keresnie. A bocsánatkérés, amelyben később részesült csak részleges elégtétel volt azokért a megaláztatásokért, amelyeket évekig el kellett szenvednie”

 

– olvasható az államfő állásfoglalásában.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 18 olvasónak tetszik ez a cikk.